Al-Fath-moskeen nær Ramses-plassen i Kairo skal sent fredag kveld ha blitt omringet av sikkerhetsstyrker. Dette bildet er tatt tidligere fredag. Al-Fath-moskeen nær Ramses-plassen i Kairo skal sent fredag kveld ha blitt omringet av sikkerhetsstyrker. Dette bildet er tatt tidligere fredag. Foto: NTB Scanpix

Skyting ved beleiret moské i Kairo

Volden fortsetter i Egypt. Statsministeren i landet foreslår å «oppløse» Det muslimske brorskapet.

Siden i går kveld har sikkerhetsstyrkeromringet Al-Fath-moskeenved Ramses-plassen i Kairo, skriver Aftenposten.no.

Egyptisk TV melder lørdag formiddag om skyting ved moskeen der flere hundre Brorskap-tilhengere har forskanset seg.

Ifølge den privateide TV-stasjonen CBC inntraff skuddvekslingen like ved Fath-moskeen, som ligger ved Ramsesplassen i Kairo.

Ifølge kanalen var det tilhengere av Det muslimske brorskap og egyptisk politi som skjøt mot hverandre, men det er ikke blitt bekreftet fra annet hold.

Noen gikk frivillig

Flere hundre tilhengere av Brorskapet forskanset seg sent fredag kveld i moskeen, der de krevde at president Mohamed Mursi, som ble avsatt i juli, må gjeninnsettes.

Egyptisk politi tok seg lørdag morgen inn i moskeen for å forsøke å overtale demonstrantene til å forlate den. Demonstrantene på sin side krevde garantier for ikke å bli pågrepet.

I løpet av formiddagen og tidlig ettermiddag forlot mange av demonstrantene frivillig moskeen, men flere hundre holdt fortsatt stand. Ved 14.30-ble det meldt om at sikkerhetsstyrker hadde begynt å slepe demonstranter ut av bygningen.

Statsministeren vil forby Brorskapet

Tidligere i dag ble det klart at statsministeren i landet, Hazem al-Beblawi, har foreslått å tvinge gjennom en oppløsning av Det muslimske brorskap.

Det opplyser en talsmann for Beblawi, ifølge Reuters.

— Forslaget diskuteres nå i regjeringen, sier talsmannen.

Beblawi la lørdag fram forslaget for sin minister for samfunnsspørsmål, som har ansvaret for å utstede lisenser til ikke-statlige organisasjoner.

Nye dødstall

Situasjonen i Egypt er svært spent etter at sikkerhetsstyrker onsdag gikk til aksjon for å rydde to teltleirer tilhørende tilhengere av Brorskapet. De ble satt opp for å protestere mot at den folkevalgte presidenten Mohamed Mursi ble avsatt i juli.

Over 600 mennesker ble drept under aksjonen onsdag, og over 170 andre mistet livet i de voldsomme sammenstøtene fredag, ifølge tall fra det egyptiske helsedepartementet.

I alt ble 1.330 personer såret i sammenstøtene, ifølge opplysningene fra helsedepartementet.