FN kritiseres for å svikte Mali

Bamako (NTB-AFP): Samtidig som FN planlegger å utvide det fredsbevarende oppdraget i Mali, sier kilder tett på styrken at dårlig samarbeid og sviktende finansiering krever stadig flere liv.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har bedt FNs sikkerhetsråd om å styrke det såkalte MINUSMA-oppdraget med 2.049 soldater og 480 politibetjenter og fortsette oppdraget til juni 2017. Stadige angrep fra opprørere og økt fiendtlighet fra lokalbefolkningen er medvirkende til at oppdraget er et av FNs mest dødelige. 68 soldater i FN-styrken har blitt drept siden starten i april 2013, 12 av dem i løpet av to uker i mai.

Islamistorganisasjoner som Ansar Dine og al-Qaida i det islamske Maghreb hatt kontroll over de nordlige ørkenområdene i Mali siden 2012, og angrepene på FN-soldater blir «stadig mer komplekse og sofistikerte», ifølge Ban. Styrkene anklages for å ikke gripe inn i voldeligheter mot lokale sivile.

— MINUSMA-styrkene holder seg bare bak piggtrådgjerdene og har ingen peiling på hva som skjer utenfor, sier Fahad Ag Almahmoud, generalsekretær i den væpnede gruppen GATIA, som støtter Malis regjering.

Hvis styrken økes, vil MINUSMA-styrken totalt telle 13.289 soldater og 1.920 politifolk. Norge har i dag om lag 70 kvinner og menn i Mali som en del av FN-styrken MINUSMA. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.