Politiet kalte tirsdag inn til en pressekonferanse der analysen av nødsamtalen som siktede hadde med nødetatene, sto i fokus.

– Innringer oppgir navn og adresse og sier han har drept døtrene, barnebarnet sitt, har tent på huset og skal skyte seg selv. Han framsto med normal stemme. Mens siktede snakker, høres lyden av en brannvarsler, sa politiadvokat Anne Marie Hustad i Oslo politidistrikt under pressekonferansen.

Samtalen mellom siktede og operatøren hos politiet kom inn 23. januar klokken 11.15 og varte i 40 sekunder, men mannen la ikke på røret.

– Etter ett minutt og 20 sekunder, regnet fra tidspunktet nødoppkallet startet, høres en sterk lydhendelse. Lyden av det som med all sannsynlighet er et skudd. Politiet mener at dette er siktede som skyter seg selv, fortsatte Hustad.

24 minutter etter at nødsamtalen startet, ankom nødetatene huset. Anropet ble avsluttet etter 27 minutter. Gjennom hele opptaket kunne røykvarsleren høres.

Fire våpen

Hustad opplyste videre at de har funnet fire våpen på åstedet – to hagler og to rifler. Politiet mener drapsvåpenet er blant dem, men vil ikke konkludere helt ennå.

Riflene var lovlig registrert, mens politiet mener at haglene ikke var registreringspliktige.

– Det er fortsatt for tidlig å si noe om et eventuelt motiv, og det er heller ikke sikkert vi vil finne et klart motiv, sier Hustad.

Alle ble funnet innendørs. Ut ifra de undersøkelsene politiet har gjort til nå, døde de momentant, sier politiadvokaten.

Har ikke tilgang til helseopplysninger

Helt siden drapene skjedde for tre uker siden har politiet forsøkt å få innsikt i 65-åringens helseopplysninger i håp om at de kan kaste et lys over saken.

Taushetsreglene i helsepersonelloven er imidlertid svært strenge, og selv med en alvorlig straffesak som bakteppe, er det ingen automatikk at det lempes på personvernet.

– Som sagt så er vi i dialog med helsevesenet. Disse opplysningene er i utgangspunktet underlagt profesjonsbestemt taushetsplikt. Men det er situasjoner der det er unntak i helsepersonelloven, sier Hustad til NTB.

På besøk

Det var Katrine Nordli Korslund (30), Victoria Nordli Korslund (24) og Emily Nordli Andresen (11 måneder) som ble drept i trippeldrapet i Skogbygda i Nes.

Torsdag forrige uke ble de tre begravet fra Ingeborgrud kirke.

Den eldste av søstrene bodde ikke lenger hjemme og var på besøk i barndomshjemmet den aktuelle dagen.

– Vi har en formening om hvorfor hun var der, men det er alt jeg kan si om det, sier Hustad til NTB.

Teknisk feil

65-åringen som er siktet for å ha drept sine to døtre og sitt elleve måneder gamle barnebarn, ringte politiet for å varsle om drapene før han tok sitt eget liv.

Nødsamtalen gikk av tekniske grunner til feil politidistrikt – Innlandet politidistrikt – ettersom boligen ligger nær politidistriktsgrensen. Det er Øst politidistrikt som har myndighet i Nes.

Forrige uke ble det besluttet at nødsamtalen ikke skal etterforskes av Spesialenheten. Årsaken var at de mente Innlandet politidistrikts håndtering av telefonsamtalen ikke hadde negativ innvirkning på utrykningstiden.

Den eldste datteren jobbet i Øst politidistrikt. Derfor har Oslo politidistrikt tatt over etterforskningen.