Søndag kveld lokal tid dro tyfonen inn over hovedøya Kyosho med vindkast opp mot 234 kilometer i timen, ifølge det japanske meteorologiske instituttet som advarer om at uværet er ekstremt farlig. Tyfonen har også med seg store mengder regn.

På forhånd hadde flere millioner mennesker blitt oppfordret til å søke ly for ekstremværet. Det er imidlertid frivillig å la seg evakuere, og myndighetene har slitt med å overbevise folk om å søke tilflukt før tyfonen traff land.

– Vær så snill å holde dere unna farlige steder, og vær så snill å evakuer dersom dere føler selv det minste snev av fare, skrev statsminister Fumio Kishida på Twitter.

Materielle ødeleggelser

I prefekturene Kagoshima og Miyazaki, som er noen av de mest utsatte områdene, tilbrakte om lag 20.000 mennesker natten i tilfluktsrom.

Tyfonen har ført til store materielle ødeleggelser. Trær har veltet og revet ned strømledninger, og søndag kveld lokal tid var over 200.000 husstander uten strøm. Det er imidlertid ikke kommet melding om at mennesker har mistet livet.

Tog, fly og ferger er innstilt, og også fler butikker som vanligvis er døgnåpne, holder stengt fram til uværet har gitt seg.

Tyfonsesong

Det er tyfonsesong i Japan, som rammes av rundt 20 stormer i året. Disse fører rutinemessig med seg voldsomme regnbyger som forårsaker jordskred og stormflo.

Flere av dem har hatt voldsomme konsekvenser. Tyfonen Hagibis, som traff Japan mens landet arrangerte VM i rugby i 2019, krevde mer enn 100 menneskelig.

Året i forveien døde 14 mennesker i tyfonen Jebi, som også stengte ned Kansai flyplass i Osaka.

Flom og jordskred drepte mer enn 200 mennesker vest i Japan i regnsesongen i 2018.

Forskere mener klimaendringer gjør at stormer og ekstremvær, eksempelvis hetebølger, tørke og flom, både rammer hyppigere og med større omfang.