Sundance har valgt ut 50 kortfilmer fra 27 land fra de i alt 9.933 innsendte kandidatene. Og blant dem er «Basic Bitch»-aktuelle Rikke Gregersens film « De berørte », som på engelsk har tittelen «The Affected».

Den 13 minutter lange kortfilmen er inspirert av en virkelig hendelse, og handler om en situasjon som oppstår om bord på et fly, bare minutter før avgang. En passasjer nekter å sette seg ned for å forhindre at en afghansk flyktning om bord deporteres. Flyets pilot blir plutselig nødt til å ta et politisk standpunkt, noe han overhodet ikke ønsker.

Gregersen har regi og har sammen med Trond Arntzen skrevet manus til «De berørte», som tidligere blant annet er belønnet med prisen for beste nordiske kortfilm på Nordisk Panorama i september. Det vanket også manuspris og hederlig omtale under Kortfilmfestivalen i Grimstad, og filmen ble også Amanda-nominert ifølge Rushprint.

I alt skal den nedskalerte koronaversjonen av Sundance-festivalen by på 2.021 verk, blant dem 72 langfilmer fra 29 land og fra 38 regidebutanter. 66 av dem får sin verdenspremiere på festivalen i amerikanske Park City, utvalgt fra 14.092 bidrag – av dem 3.500 langfilmer.

Svensk film har ifølge det svenske filminstituttet rekordmange filmer tatt ut til Sundance: Fire langfilmer, samt samproduksjon på danske Jonas Poher Rasmussens Cannes-viste dokumentar «Flukt» – der også norske Mer Film er samprodusent.