90 asylsøkere over Storskog mandag

Kirkenes/Oslo (NTB-André Lorentsen): 90 asylsøkere kom over grensestasjonen på Storskog i Finnmark mandag. Flere av asylsøkerne som kommer hit er russere, mener politiet.

Publisert
  • NTB

I løpet av forrige uke kom det 501 asylsøkere over grensestasjonen. Totalt kom det 2.000 asylsøkere til Norge i forrige uke. Norges eneste grensestasjon mot Russland står dermed for en firedel av asyltrafikken til Norge.

Omkring tre av fire oppgir at de er fra Syria. Politimester Ellen Katrine Hætta i Øst-Finnmark sier til Sør-Varanger Avis at det er folk med russisk statsborgerskap blant dem som er kommet de siste ukene. Hun mener det er grunnlag for å hurtigbehandle asylsøknader fra rundt 20 prosent av dem som kommer, for å sende dem tilbake.

— Det er nok mange vi har tatt inn som vi kunne ha returnert på dagen. Om vi kunne ha gjort det, hadde nok systemet ikke vært så belastet, sier hun.

Politimesteren håper og tror at de ekstra 24 midlertidige politistillingene de nå får, kan hjelpe på det. Hun sier også at hun håper Utlendingsdirektoratet (UDI) setter opp et kontor i Sør-Varanger for å få fortgang i behandlingen.

Finland opplever ikke den samme tilstrømningen fra Russland på sine grensestasjoner, og utenriksminister Børge Brende (H) ba om en forklaring på dette da han møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i forrige uke. (©NTB)

Publisert