— Juhuuuu.

Ties van Langen seiler over tretoppene med et gledeshyl. Sola skinner på taket til Preikestolen Fjellstua, langt under føttene hans.

Denne uka er Norges nest lengste zip-line montert. Det svimlende prosjektet består av en 350 meter lang stålwire, bare 10 meter kortere enn Norgesrekorden. Den ene enden er boltet fast i granitt, den andre er surret rundt en kraftig furu. Dermed skal luftferden være trygg.

Heidi Spets seiler over tretoppene, 20-30 meter over bakken. Foto: Tor Inge Jøssang

Fra toppen av det første platået langs stien på vei til Preikestolen, kan turister i sommer slenge seg utfor stupet. Underveis suser de over stien hvor andre turister trasker og bilveien som fører fram til parkeringsplassen. Den såkalte zip-linen bygges i et samarbeid mellom Stavanger Turistforening og aktivitetsparkfirmaet Høyt og Lavt. Turistforeningen tror dette blir et spektakulært tilskudd til reiselivs— og aktivitetstilbudet i regionen.

Nytt tilbud

— Dette er ingen forsinket aprilsnarr, men den største nyvinningen og nye attraksjonen for Preikestolområdet – og muligens Ryfylke – siden Preikestolen fjellstue ble bygd. Vi forventer at tilbudet vil øke attraksjonsverdien til Preikestolen og fjellstua ytterligere fra dagens høye nivå, sier Ties van Langen, til Aftenbladet.

Han jobber for Stavanger turistforening og hadde ideen som nå settes ut i livet. På tur tilbake fra den 604 meter høye attraksjonen ved Lysefjorden kan fotturister betale 250 kroner i leie for en klatresele. Så kopler de seg på stålwiren med en karabinkrok og kaster seg utfor.

— I fjor høst begynte vi å tenke på hva slags aktiviteter vi kan ha for å øke aktiviteten rundt fjellstua. Jeg hadde vært i Vestfold og prøvd en Høyt og Lavt–park. De kom på befaring hit og nå er anlegget allerede klart. 1. mai tar vi mot de første gruppene. Så blir det åpent daglig for alle i tre måneder fra 29. mai og ut august, forteller van Langen.

Hvis dette blir en kommersiell suksess er det aktuelt å utvide åpningstidene og på sikt strekke flere zip–liner eller andre utfordringer.

Bygges over alt

Høyt & Lavt bygger og drifter klatreparker over hele landet, deriblant Skandinavias største klatrepark i Vestfold.

— Dette er landets femte zip-line. I år bygger vi fire til i Norge, samt to i utlandet, opplyser Andreas Styrvold og Stein Ivar Hovland, som brukte fire lange arbeidsdager for å få alt klart.

Før publikum slipper til skal Jernbanetilsynet godkjenne anlegget som kalles Høyt og Lavt Preikestolen. Men turistforeningens ansatte har allerede testet nyvinningen. Etter 75 sekunder gjennom lufta var konklusjonen.

— Man får magesug av å kaste seg utfor den 30 meter høye skrenten. Jeg fikk veldig god fart. Det var en fin opplevelse. Nå blir det spennende å se hvordan dette blir mottatt av publikum, oppsummerer Ties van Langen, mens kollega Heidi Spets skulle ønske at det gikk enda litt fortere.

Mot Lyseløypa

Stavanger turistforening har gått kraftig ut mot Lyses planer om å bygge ny høyspentlinje fra Lysebotn til Stavanger. Spesielt har foreningen vært kritisk til bygging av nye strømlinjer gjennom de populære friluftsområdene ved Lutsivannet og Lifjell i Sandnes. Samtidig foretar altså turistforeningen selv inngrep ved en av landets fremste naturattraksjoner.

— Dette er ikke store inngrepet. Noen trær måtte felles. Stålwiren viser nesten ikke og er mye mindre enn en kraftlinje. Grunnen til at anlegget etableres her, er at området er veldig lett tilgjengelig. Det er regulert for reiselivsformål, mye besøkt fra før og det er allerede gjort store inngrep med fjellstua og parkeringsanlegget, kommenterer Ties van Langen.