Svalbard-salg vekker oppsikt i Kina

Hongkong (NTB): Historien om et stort privateid område på Svalbard som er lagt ut for salg, vekker nå oppsikt i Kina. Saken er blitt førstesidestoff i Hongkong-avisen South China Morning Post.

— Kina får sjanse til å kjøpe sitt første fotfeste i Arktis, skriver SCMP på førstesiden på nettet.

Avisen har blant annet intervjuet den norske polareksperten Willy Østreng som sier til avisen at «dette landområdet ville gi et permanent fotfeste» for Kina, dersom landet kjøper.

Han understreker imidlertid at det også kan komme bud fra andre land, at det er meget sjelden at landområder på Svalbard er til salgs, og at et salg kan berøre den regionale sikkerheten.

VG meldte tirsdag at den norske regjeringen i praksis har avslått å kjøpe landområdet ved ikke å gi familien som eier området noe svar, tross en langvarig dialog og invitasjon til å kjøpe. Østreng sier ifølge SCMP at han venter at regjeringen vurderer sitt standpunkt en gang til på grunn av de strategiske implikasjonene. Men familien som eier området, står fritt til å selge.

Kina har de siste årene vist en raskt økende interesse for de arktiske områdene. I fjor ble Kina tatt opp som permanent observatør i Arktisk råd, til tross for det dårlige forholdet mellom Norge og Kina. (©NTB)