Sp-leder Liv Signe Navarsete åpnet partiets landsmøte med sin tale fredag formiddag. Etter en innledning med musikk fra bukkehorn og saksofon, gikk partilederen på talerstolen i hjemfylket til stor applaus fra delegatene, og følgende annonsering:

— Hun er politikkens Tina Turner! Liv Signe Navarsete!

— Tusen takk, svarte en lattermild Sp-leder og ønsket velkommen til Loen og Sogn og Fjordane.

Hun fortsatte med å påpeke det hun mener er Senterpartiets suksess.

— Vi har større påvirkning på norsk politikk enn noen gang. Når neste del av historien om Sp skal skrives, vil denne bolken skrives i gullskrift.

Hipt og trendy

Hun pekte på landbruk:

— Vi lovet å sette landbruk og mat på dagsorden. Kortreist mat er hipt og trendy som aldri før. Norsk mat er in, og det er bra, for vi skal produsere mye mer av den fremover.

Kommuneøkonomi:

— Det betyr at ungene har en barnehageplass. De har rett til det, og den er god. I skolen er det lykkelige barn som stadig gjør det bedre.

Infrastruktur:

— Vi satte i gang en Intercity-utbygging som hadde stanset opp. Nå skal vi bygge hele Intercity. Vi lanserte visjonen om den digitale allemannsretten i 1997. Nå sikrer vi at alle husstander i Norge får bredt bredbånd.

— Vi tok tidlig initiativ til et fergefritt E39. Vi trodde det var en drøm, men nå skal veien bygges.

Navarsete forsvarer det som fra noen har vært en anklage mot Sp:

— Men hva er Senterpartiet? Noen sier vi er det jordnære partiet. Praktikerne. Mer opptatt av løsninger enn politisks spill. Mange kaller oss hestehandlere, noen med forakt i stemmen, noen med respekt. Vi er kjent for å gi velgerne våre stor uttelling for stemmen sin, sier Navarsete.

- Systemtvang

Navarsete refererer til en 16-åring som har skrevet brev til Kongen og statsministeren med bekymring for lokalsamfunnet i Leka, Nord-Trønderlag. Hun var redd for at hjemplassen skulle forsvinne.

  • Trusselen ligger i systemtvangen. Den må møtes med motmakt. Senterpartiet er den motmakta i norsk politikk. En motkraft der andre fylter med strømmen, sier Navarsete.

Hun peker på at systemtvang også skjer globalt:

— Økonomier skjønner ikke at realøkonomi og finansøkonomi må henge sammen, sier hun.

Finans-kritikk

Hun refererer til hvordan finanskonsern ”levde i sin egen verden” og gav lån til folk som ikke hadde råd til renta.

— De rundlurte folk. Og norske kommuner. Resultatet var en finanskrise, så en økonomisk krise. Hvordan kunne det gå så langt? Svaret er systemtvang. En enerådende ide om at markedet kan løse alt – og at den er selvregulerenede. Nyliberalismen vant definisjonsmakten. Vi i senterparriet vet at terrenget ikke passer overens med et teoretisk, ideologisk kart. De balanserte løsningene er best.

  • Systemtvanger gjennomsyurer trendene ruidt oss og de internasjonale organisasjonene som EU, EØS og WTo. Det er tunge krefter. Jeg tror den enkel logikken i realkøkonomien fakller lettere for Senterpartiet enn andre pariet. Man må skape noe for at det skal ha reell verdi.

- Av og til trengs det ei kjerring mot strømmen. Vi tør å tale Brussel midt i mot og innføre prosenttoll. Vi nekter å innordne oss etter ideen om at stadig friere flyt er veien å gå, sier Navarsete til jubel fra salen.

Hun fortsatte med å forsvare distriktsnorge, og angripe sentraliseringen hun mener de andre politiske partiene står for. Hun peker på både kommunesammenslåing og rovdyrpolitikk.

— Vi ser systemtvang i debatten om rovdyrspolitikken. Andre har vært premisleverandør og vunnet definisjonsmakt. De har satt likhetsteng mellom å være for miljø og for rovdyr. Eller mot rovdyr og mot miljø- Det gjør det vanskelig for oss å få gjennomslag. Vi vet at god miljøpolitikk er å holde bygdene ved like og å holde naturen i hevd.

22.juli-kritikk

— Vi ser også systemtvangen i debatten om kjølevannet om 22. juli. Vi ser hvordan rapporten fra kommisjonen blir misbrukt som grunnlag for å presse ferm sentralisering. Det skjer selv om det ikke står noe som helst om dette i rapporten som underbyugger en slik tenkning

Hun viser til eksemplet om at man skal legge nedomtrent halvparten av 110-sentralene.

— Jeg skal nøæye meg med å si at Sp skal jobbe for å videreføre det som virker. Det er noe som heter If it aint broken, why fix it?

Oljenyhet

Navarsete presenterte også en nyhet Sp mener er både godt oljenytt og godt distriktsnytt:

— I dag godkjenner Regjeringen i statsråd planen for å bygge ut og drifte Aasta Hansteen-feltet. Denne utbyggingen åpner en ny gassregion i Norskehavet og utlyser investeringer til over 30 milliarder. Nord-Norge får del i oljeeventyret - også uten oljeboring i Lofoten, sier Navarsete.

Driften legges til Harstad, helikopterbasen til Brønnøysund og forsyuningsbasen til Sandnessjøen.

Rufsete vår for Sp

Inngangen til Sp-landsmøtet har vært turbulent. En vinter med flere medieoppslag om krangling har blitt etterfulgt av en vår med debatt om Senterpartiets vei videre.

Stortingsrepresentanten Kjersti Toppe har gått så langt som å si at konflikten mellom nestleder Ola Borten Moe og partileder Navarsetehar vært lammende for partiet.

- Noen har hatt litt blandede følelser før dette landsmøtet, grunnet en lenge varslet bok. La meg si det slik. We are shaken, but not stirred!

Senest fredag morgen ble det klart at Navarsete og nestleder Ola Borten Moe står mot hverandre i spørsmålet om antall arbeidsinnvandrere Norge bør ta imot.

— Ja, vi er uenige i enkelte saker, men det er det som gjør at vi utfyller hverandre. Det er en styrke for partiet, startet Navarsete talen.

VG skriver at Borten Moe før påske fikk med seg sentralstyret på å gå mot Navarsetes forslag om å stramme inn arbeidsinnvandringen.

Navarsete er åpen på at spørsmålet vil avgjøres av landsmøtet, med leder og nestleder på hver sin side i debatten.