Mann pågrepet i Florida – knyttes til pakkebomber

En mann er pågrepet i Florida i forbindelse med etterforskningen av pakkebombene i USA. President Donald Trump kaller bombene «terroriserende handlinger».

Publisert Publisert

Politifolk undersøker en hvit varebil i byen Plantation i Florida, hvor en mann fredag ble pågrepet i forbindelse med etterforskningen av pakkebombene i USA. Foto: WPLG-TV / AP / NTB scanpix

President Donald Trump holdt fredag en pressekonferanse hvor han bekreftet at en person er pågrepet i etterforskningen av pakkebombene. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix

Politifolk sjekker ansatte ved et postanlegg i Opa-Locka i Florida i forbindelse med etterforskningen av pakkebombene i USA. Foto: Josh Replogle / AP / NTB scanpix

  • NTB

– Disse terroriserende handlingene er foraktelige og hører ikke hjemme i landet vårt, sa Trump på en pressekonferanse i Det hvite hus fredag.

Han bekreftet at en person er pågrepet i saken. Avisa New York Times skriver at det dreier seg om en 56 år gammel mann som tidligere er siktet eller mistenkt for tyveri, svindel, oppbevaring av anabole steroider og bombetrusler.

Mannen heter Cesar Sayoc og kommer fra Aventura i Florida, opplyser kilder i politiet til New York Times og nyhetsbyrået AP.

Mannen er angivelig registrert som medlem av Det republikanske partiet. TV-stasjoner har vist bilder av politifolk som fredag undersøkte en hvit varebil på en parkeringsplass i byen Plantation, hvor den mistenkte skal ha blitt pågrepet. Varebilen har klistremerker med det amerikanske flagget festet på vinduene.

– Kjærlighet og harmoni

Trump understreket på pressekonferansen at politisk vold ikke må få slå rot i USA.

– Vi må vise verden at vi står sammen i fred, kjærlighet og harmoni som amerikanske medborgere, sa presidenten.

Han omtalte pakkebombene med større alvor enn i en Twitter-melding noen timer tidligere. Her klaget han over at «bombegreiene» svekker Republikanerne i valgkampen fram mot kongressvalget som holdes om under to uker.

– Republikanerne gjør det så bra i forhåndsstemming og på meningsmålingene, og nå skjer disse «bombegreiene», og drivkraften svekkes kraftig – nyhetene handler ikke om politikk, tvitrer Trump.

Han har også uttalt at medier som sprer «falske nyheter», har mye av skylden for sinnet i det amerikanske samfunnet.

Clinton og Obama

Minst ti rørbomber er denne uken oppdaget forskjellige steder i USA. Bombene har i de fleste tilfellene vært sendt i posten til demokratiske politikere og kritikere av Donald Trump.

Tidligere president Barack Obama, tidligere utenriksminister Hillary Clinton og filmstjernen Robert De Niro står på listen over dem som har fått tilsendt sprengladninger. Den første bomben ble funnet mandag i postkassen til den jødiske milliardæren og politiske aktivisten George Soros.

Fredag ble det oppdaget to nye mistenkelige pakker adressert til den demokratiske senatoren Cory Booker og USAs tidligere nasjonal etterretningssjef James R. Clapper.

Ingen av sprengladningene har så langt eksplodert. Fortsatt er det uklart om bombene er konstruert for å detonere – eller kun for å spre frykt.

Krutt og glassbiter

Rørbombene har utløst hektisk politivirksomhet over hele USA. Fra kyst til kyst har store politistyrker jaktet etter spor av den eller de som står bak.

Gjennomgang av bombepakkenes innhold har avdekket provisoriske innretninger med tidsbryter og batterier, krutt og glassbiter. De har ikke hatt noen mekanisme som kunne utløse eksplosivene når pakkene åpnes.

Mens Trump i kjølvannet av bombene har rettet pekefingeren mot mediene, har Demokratenes øverste ledere i Kongressen kritisert Trump.

– Gjentatte ganger har presidenten akseptert fysisk vold og splittet amerikanerne med sine ord og handlinger, het det i en uttalelse fra Nancy Pelosi og Chuck Schumer tidligere denne uken.

Publisert