Legoland i Billund i Danmark er ett av stedene i Danmark som har skiftet farge fra oransje til grønt på EUs oppdaterte smittekart. Legoland i Billund i Danmark er ett av stedene i Danmark som har skiftet farge fra oransje til grønt på EUs oppdaterte smittekart. Foto: Erik Johansen / NTB

EUs smitte­kart: Store deler av Danmark blir grønt

Flere områder har skiftet farge på EUs smittekart denne uka. Blant annet har nesten hele Danmark blitt grønt. I Norge er Oslo fortsatt mørkerødt.

På det oppdaterte smittekartet fra Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) er hele Norge, med unntak av Viken og Trøndelag, oransje. Viken går fra mørkerødt til rødt, Trøndelag beholder rødfargen, mens Agder går fra rødt til oransje.

Oslo er fortsatt mørkerødt. Det samme er Slovenia – dermed er Oslo og Slovenia de eneste mørkerøde feltene om områdene dekket av ECDC-kartet.

For reiseglade nordmenn er nå mesteparten av Danmark grønt. Unntaket er områdene Sjælland og Hovedstaden, som er oransje.

Mange av de typiske turistmålene i Europa har nå fått fargekoden oransje av ECDC, blant annet gjelder det deler av den franske rivieraen som var mørkerød. Nå er omtrent halvparten oransje og halvparten rød.

I Spania er fortsatt store deler rødfarget, men området rundt Barcelona har skiftet farge fra rødt til oransje. For Italia er det mindre endringer siden forrige uke.

EUs smittevernbyrå ECDCs risikovurdering er med på å danne grunnlaget for Folkehelseinstituttets (FHI) smittekart, men det er ingen automatikk i at konklusjonen blir den samme.

FHI oppdaterer fredag sitt kart, som viser hvilke land og regioner der det er ekstra koronakrav ved innreise til Norge. Basert på dette fatter regjeringen en endelig beslutning samme dag, før endringene trer i kraft fra mandag.