Sjeføkonom: - Nullrente i 2016

Oslo (NTB): Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tror fallende oljeinvesteringer og risiko for lavere etterspørsel fra husholdningene vil tvinge Norges Bank til å sette renten ned til null til neste år.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viste tirsdag at oljeselskapene har nedjustert sine investeringsplaner for neste år.

— Det siste bekrefter at nedturen fortsetter, og alt i alt ligger det an til en større nedgang i oljeinvesteringene enn Norges Bank og vi har lagt til grunn, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til Dagens Næringsliv.

Tirsdag kom også Finans Norges Forventningsbarometer, som viser at norske husholdninger er mer pessimistiske med tanke på utviklingen i norsk økonomi. Den pessimismen kan føre til at både det private forbruket og boligmarkedet kan stå foran en svakere utvikling. Til sammen gjør dette at Andreassen venter lav økonomisk vekst.

— Prognosen vår for vekst i Fastlands-Norges BNP neste år er under arbeid, men vi har kommet under én prosent. Det er svakt, og det er grunnen til at vi tror at Norges Bank kommer til å kutte renten til null, sier Andreassen.

Han er usikker på om det kommer et kutt allerede på rentemøtet i desember, men er sikker på at flere kutt vil komme neste år. I løpet av annet halvår ser han for seg at styringsrenten har falt til null fra dagens 0,75 prosent. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.