KRISTIANSAND: Vest-Agder Arbeiderparti har fremdeles flere navn på sin liste fra Utøya som de jobber med å verifisere statusen til.

I Aust-Agder bekrefter fylkessekretær Per Åge Nilsen at de ni deltakerne fra fylket lever, men at en av dem er lettere skadet.

Bekreftet overlevende

Lederen i Kristiansand Arbeiderparti, Terje Næss, bekrefter overfor fvn.no at sønnen Markus Næss har overlevd.

Kent Rune Pedersen fra Vest-Agder AUF er også bekreftet overlevende av hans far Roy Åge Pedersen.

Det samme gjelder AUFs fylkesleder i Vest-Agder, Emma Martinovic .

Jannicke Arnesen fra Kristiansand klarte å flykte i båt da skytingen på Utøya begynte.

Arild Rekve bekrefter også at hans sønn Arne Bendik Rekve har overlevd.

Ikke kartlagt

I et intervju med avisen lørdag formiddag, forteller varaordfører Mette Gundersen at partiet fremdeles ikke har full oversikt.

— Vi kan for eksempel ikke utelukke at noen har vært på dagstur, og derfor ikke inngår i våre oversikter ennå. Dette jobber vi med å få oversikt over, sier varaordfører i Kristiansand Mette Gundersen til fvn.no

Hun og nestleder Randi Torjussen har åpnet partikontoret i Kristiansand.

— Dette er våre venner, vi trenger å holde sammen. De som vil er velkommen her og vi holder åpent utover dagen, sier Gundersen.

Gundersen og partifellene holder løpende kontakt per telefon for å bringe klarhet i situasjonen.

- Kan ta dager å bli sikker

Fylkessekretær i Vest-Agder Arbeiderparti Audun Øvrebø jobber sammen med partiet og myndigheter på spreng for å klarlegge situasjonen for AUF-ere fra fylket. De er forberedt på tidkrevende arbeid.

— AUF arrangerte turen, men de er jo per nå lite tilgjengelige og partiet har tråkket til i kartleggingsarbeidet, sier Audun Øvrebø til fvn.no.

Øvrebøs prioritet er nå først og fremst å klarlegge hvem fra fylket som har vært på Utøya og deretter identifisere hvor de er nå.

Vest-Agders liste inneholder per nå 13 navn, hvorav 10 er konstatert i live gjennom bruk av diverse kanaler.

- Vi er blitt fortalt av politiet at det kan ta både en og to dager å bringe endelig sikkerhet i identifiseringsarbeidet. Vi må forberede oss på at det kan ta dager å bli sikker, sier Øvrebø.

Han kan fortelle om et tøft døgn for alle etter at bomben sprang i Oslo og deretter massakren i på Utøya.

— Benektelsen er der først, og så tar det tid å forstå omfanget, sier Øvrebø.

Han har tidligere jobbet for Kripos og for politiet i Oslo og kjenner derfor mye av det arbeidet også.

— Deres metodiske jobb svarer de best for selv, men det er klart jeg vet litt om hva som skjer, sier Øvrebø.

Parallelt med kartleggingsarbeidet jobber de også med å forberede seg på å få tilbake overlevende.

— Vi gjør ikke mer enn vi har kompetanse på selvsagt og støtter oss på øvrige myndigheter. Samtidig ønsker vi å samle de som kommer tilbake og deres pårørende. Det tar nok tid for de også å bli klar over hva de har vært med på, sier Øvrebø.

- Trodde ikke på det

Alle de ni AUF-medlemmene fra Aust-Agder har overlevd tragedien på Utøya.

— Da de første meldingene om skytingen på Utøya kom trodde vi ikke på det, forteller fylkessekretær Per Åge Nilsen i Aust-Agder Arbeiderparti.

Han er rystet etter hendelsene, og preget av alle timene i går kveld da de ikke visste om ungdommer fra Aust-Agder var omkommet på Utøya.

– Vi hadde ikke helt oversikt over hvem som var der, men fikk det nokså raskt via AUF-ere som var hjemme. Det var også gjennom dem vi fikk kartlagt at alle representanter fra vårt fylke overlevde det vanvittige dramaet. Det ble klart for oss sent fredag kveld.

Per Åge Nilsen forteller om en fredagskveld med utallige telefoner og mange timer med vantro og engstelse.

– Noen av våre medlemmer hadde direkte kontakt med sine venner på Utøya, men det tok jo brått slutt da man skjønte at det kunne være farlig. Så gikk det en god stund før vi fikk kontakt igjen. Da var de kommet i land på den andre siden. Jeg kjenner ikke til detaljer i hvordan de har overlevd, men jeg vet at minst en eller to i hvert fall har vært i vannet.

Sent fredag kveld var pårørende fra Aust-Agder på vei inn til Utøya for å hente sine kjære, og i formiddag skal flere av dem være tilbake på Sørlandet.

– Vi har god kontroll på at de blir godt tatt vare på nå, og det er først og fremst familie som tar seg av dette nå, sier Nilsen. – Men vi har krisemøte i Arbeiderpartiets lokaler i Arendal i dag, og da er det åpent for alle som ønsker noen å snakke med.

Også Arendal kommune har krisemøter med de som ønsker dette, og Røde Kors huset på Langbryggen er åpent.

I tillegg til de ni fra Aust-Agder som deltok på Utøya, var arendalitten Per Anders Torvik Langerød til stede under dramaet. Han er tidligere nestleder i AUF og er nå aktiv gjennom organisasjonen i Oslo. Han er også en av de overlevende.

Identifisering

Fvn.nos reporter på Ullevål universitetessykehus i Oslo får opplyst fra kommunikasjonsrådgiver Beate Ørbeck at flere av de overlevende fra Utøya som er brakt til dette sykehuset, ikke er identifisert, med navn, alder eller nasjonalitet.

Politiadvokat i Oslo, Carol Sundbye, sier til Dagbladet.no at ingen av de omkomne på Utøya er identifisert. Avisen skriver at Kripos lørdag morgen har dratt til Utøya for å begynne arbeidet med å identifisere de drepte.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til er pårørende bedt om å sende bilder av barna sine for å bidra til identifisering.

Saken oppdateres