Til sammen er smittesituasjonen nå verre i 36 ulike områder i Europa, viser ECDCs kart.

Fredag oppdaterer Folkehelseinstituttet (FHI) sine kart, som viser hvilke land og regioner der det er ekstra koronakrav ved innreise til Norge. Basert på dette fatter regjeringen en endelig beslutning samme dag, før endringene trer i kraft fra mandag,

ECDCs risikovurdering er med på å danne grunnlaget for FHIs, men det er ingen automatikk i at konklusjonen blir den samme. FHI henter inn egne nasjonale tall fra Sverige, Danmark og Finland og deler dessuten for eksempel Sverige i større regioner.

Det betyr at selv om hele Sverige er oransje på EUs risikokart, er det ikke gitt at hele Sverige får karantenekrav fra mandag. Dersom FHI følger ECDC, vil imidlertid alle grenseregioner rundt Norge være stengt fra mandag.

Ferieland kan få strengere karantenekrav

Dersom man kommer til Norge fra en oransje eller rød region, er kravet blant annet at man må i innreisekarantene. Dette gjelder imidlertid ikke fullvaksinerte eller de som har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene. Det er også begrenset hvem som har rett til å komme til Norge.

Flere regioner i Spania og Frankrike har fått en forverret smittesituasjon. I Spania er nå hele landet, med unntak av Kanariøyene og regionen Asturias i nord, farget mørkerødt. Kanariøyene og Asturias er røde. Store deler av det sørlige Frankrike er nå mørkerødt, og flere regioner lenger nord i landet har gått fra oransje til rødt.

Den populære feriedestinasjonen Kroatia, som i dag er grønn, har gått fra grønn til oransje viser tall VG har innhentet. Ifølge avisen er det Värmland, Västra Götaland og Sveriges to nordligste regioner som ligger an til å bli oransje, basert på tallene FHI bruker.

Dersom VGs forventninger slår til, forblir fortsatt noen svenske regioner fritatt fra karantenekrav, blant annet grenseregionen Dalarna.

Deler av Norge blir rødt

I Norge er nå Møre og Romsdal, Agder og Oslo oransje, etter å ha vært grønne i forrige uke. Troms og Finnmark er fortsatt oransje. Til gjengjeld er Nordland nå grønn.

I Danmark er region Nordjylland rød, etter å ha vært oransje i forrige uke. Midtjylland og København er fortsatt røde. Hele Finland er også oransje på ECDCs kart.

Beskyttede som har fått første vaksinedose for mellom 3 og 15 uker siden og barn under 18 år, må i innreisekarantene, men kan avslutte karantenen dersom de tester negativt tidligst tre døgn etter ankomst.

Bedring i Nederland

For mørkerøde land gjelder de samme restriksjonene som de oransje og røde, men deler av innreisekarantenen må gjennomføres på karantenehotell.

Hele det greske fastlandet, med unntak av to grenseregioner i nordvest og nordøst, er nå rødt. Kreta er fortsatt mørkerødt. Island går nå fra oransje til rødt, det samme gjør blant annet Toscana i Italia.

For Nederland er situasjonen noe bedre, idet alle landets regioner har forlatt den mørkerøde kategorien og gått tilbake til rødt. Det er imidlertid kun i partallsuker FHI vurderer lettelser, hvilket betyr at Nederland forblir mørkerødt inntil videre.