¿Vi er 99 prosent sikre på at levningene tilhører soldater fra Napoleons hær som døde i stort antall under retretten fra Russland under felttoget i 1812-13, sier Rimas Kraujelis ved Litauens kulturminneavdeling.Levningene ble oppdaget i oktober i fjor da det skulle legges kabler i bakken på Siaures Miestelis i hovedstaden Vilnius. Skjelettrester fulgte med jorda som ble gravd opp. Politiet ble tilkalt og forsto raskt at i dette tilfellet var det arkeologer som hadde den rette ekspertisen, skriver avisen The Baltic Times.

Først trodde arkeologene at levningene var etter polske soldater. Men knapper og uniformsrester fortalte at funnet var eldre, og at det var franske soldater fra felttoget i 1812. Det franske forsvarsdepartementet vil sende eksperter til Vilnius for å granske levningene. Hvis graven viser seg faktisk å inneholde franske soldater, vil franske myndigheter gi dem et ordentlig gravsted.

Napoleons hær flyktet fra tsarens hær gjennom Litauen i desember 1812. Hæren var da bare en skygge av hva den hadde vært. Soldatene var sultne og i elendig forfatning. De banket på dørene i Vilnius og tigget om mat. Sykehusene ble overfylt av soldater som var syke, såret eller døende.

Restene av Napoleon Bonapartes (her i skuespilleren Pierre Martinezs skikkelse) stolte hær er funnet i en massegrav i Litauen. Vinteren 1812 flyktet de avkreftede og syke soldatene fra tsarens hær, og mange endte sine liv i Litauen. (Arkivfoto: SCANPIX)