Bilbombe drepte 34 – myndighetene ble advart

Minst 34 personer ble drept og 125 ble såret da en bilbombe rammet en busstasjon i et populært handlestrøk i Tyrkias hovedstad søndag kveld.

Publisert

Det er store ødeleggelser på stedet der bomben gikk av. Foto: NTB Scanpix

  • NTB

Ankara: For to dager siden advarte amerikanske myndigheter sine egne borgere om terrorfare i det samme strøket.

Den kraftig bomben, som ble uløst mellom to busser i det travle forretningsområdet Kizilay søndag kveld, satte biler i brann og tok livet av 34 mennesker. Det hersket fullstendig kaos på stedet den første tiden etter eksplosjonen, men etter tre timer kom de første offisielle tallene over døde og sårede. Av 125 sårede, opplyste helseminister Mehmet Müezzinoğlu at situasjonen for 19 av dem var alvorlig.

«Bang», så eksploderte det

– Tretti mennesker ble drept på stedet og de fire andre døde på sykehus, sa helseministeren.

Det ble også sagt at en eller to av de døde trolig er gjerningsmennene bak angrepet.

– Vi var omtrent 40 personer i bussen. Bussen senket farten, en bil kjørte forbi oss og «bang» så eksploderte den, sier 28 år gamle Dogan Asik til nyhetsbyrået AP. Han var inne i en fullsatt buss da eksplosjonen ble utløst, men slapp unna med skader i ansiktet og en arm.

Styrker kampen

Tyrkiske myndigheter gikk også tidlig ut med opplysninger om at funn på stedet peker mot at det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK står bak. Landets president Recep Tayyip Erdogan uttalte at han ikke ville dele ut skyld før etterforskningen av angrepet var ferdig, noe den vil bli mandag.

– Angrep som denne bilbomben vil bare forsterke Tyrkias kamp mot terrorisme og vi vil aldri gi opp retten til å forsvare oss selv, sa Erdogan.

taef0c68.jpg Foto: REUTERS/Tumay Berkin

Han tolket angrepet søndag som at terrorgruppene er blitt for svake til å ta opp kampen med Tyrkias sikkerhetsstyrker, men at de i stedet går mot sivile mål.Tyrkisk politi gikk derimot ut med at de mente det var kurdiske militære aktivister som sto bak angrepet allerede søndag kveld.

Det kurdiskvennlige Demokratisk folkeparti (HDP) gikk søndag kveld ut med en kunngjøring om at det fordømte angrepet og at medlemmene «delte den store smerten sammen med resten av samfunnet». Uttalelsen vakte, følge nyhetsbyrået AP, oppsikt fordi partiet har blitt beskyldt for å være tause i forhold til PKKs voldsbruk.

USA advarte

Fredag advarte den amerikanske ambassaden sine egne borgere om at det forelå en mulig terrortrussel i området med regjeringsbygninger i Ankara. De oppfordret folk til å holde seg unna disse områdene og eller følge med på den løpende sikkerhetsinformasjon om byen. Angrepet søndag skjedde bare et par hundre meter fra flere av Tyrkias viktigste departementer, ved et kollektivknutepunkt og et travelt handelsstrøk. Om Tyrkias myndigheter hadde fått varslet fra den amerikanske ambassaden var søndag ikke kjent.

Et vitne fortalte at store politistyrker sperret av et stort område rundt eksplosjonsstedet etter angrepet. Uskadde sivile og journalister ble bortvist med argument om at det var frykt for et angrep nummer to. Litt senere på kvelden sperret tyrkiske myndigheter av deler av tilgangen til internett.

En domstol i Ankara forbød bruk av sosiale medier i Tyrkia etter at bilder fra terrorangrepet søndag kveld er spredd på blant annet Facebook og Twitter, melder CNN Turk. Det samme skjedde i fjor da internettleverandører å blokkere Twitter for å hindre spredning av bilder av selvmordsangrepet i Suruc.

Norge fordømmer

Minst 27 personer er drept og 75 såret av bilbomben som ble utløst i Tyrkias hovedstad Ankara søndag kveld. En selvmordsbomber i en bil som sto bak eksplosjonen, ifølge myndighetene i landet. Foto: REUTERS/Tumay Berkin

Utenriksdepartementet hadde søndag kveld ikke full oversikt over hvor mange nordmenn som befant seg i Ankara søndag kveld, eller om noen var rammet eller berørt av angrepet.Norges utenriksminister Børge Brende (H) fordømte søndag angrepet.

– Ankara er igjen rammet av en bombeeksplosjon som har krevd mange menneskeliv og såret enda flere. Det er for tidlig å slå fast hvem som står bak, men slike terrorhandlinger må fordømmes på det sterkeste, sier utenriksministeren.

– Våre tanker og vår medfølelse går til det tyrkiske folk og alle som er rammet av den forferdelige hendelsen, sa Brende.

Publisert