Jagland slår tilbake mot Lundestad

Oslo (NTB): Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland imøtegår kritikken fra avtroppende direktør Geir Lundestad ved Nobelinstituttet og sier politisk bakgrunn ikke kan være til ulempe for å sitte i komiteen.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over fem år gammel

Lundestad uttalte i forrige uke at han mener tidligere statsministre og utenriksministre ikke bør sitte i Nobelkomiteen. Thorbjørn Jagland har vært begge deler og Lundestad mener så tung politisk bakgrunn svekker mulighetene for å få verden til å oppfatte komiteen som uavhengig.

I et debattinnlegg i Aftenposten tirsdag minner Jagland om at komiteens medlemmer utnevnes av Stortinget og at politisk bakgrunn ikke kan være en ulempe. Han skriver at det er særlig etter at fredsprisen ble tildelt kinesiske Liu Xiaobo i 2010 kritikken mot sammensetningen av komiteen er kommet.

— Det som bør bekymre mer enn forhenværende politikeres evne til å opptre uavhengig, er de angrepene som har funnet sted mot en uavhengig institusjon som Nobelkomiteen, skriver Jagland og nevner all kritikk som norsk næringsliv rettet mot komiteen etter prisen i 2010. Han fortsetter med at problemet også er at autoritære regimer heller ikke forstår at noen kan opptre uavhengige av landets ledelse uten å bli skiftet ut.

— Det er for øvrig verdt å merke seg at det ikke var komiteens beslutning kineserne klaget over, men at statsminister Jens Stoltenberg gratulerte Liu Xiaobo, skriver Jagland videre og roser daværende statsminister Jens Stoltenberg for sin handling. (©NTB) (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.