Skottene stemte nei til uavhengighet

Statsminister David Cameron gratulerte fredag morgen nei-siden etter at et klart flertall av skottene sier nei til løsrivelse fra Storbritannia.

Publisert:

Jubel i nei-kampanjen Better Together etter at det fredag morgen ble klart at et flertall av skottene har stemt mot løsrivelse fra Storbritannia. Foto: Dylan Martinez / Reuters / NTB scanpix

Nei-siden slapp jubelen løs da prognosene viste klart flertall mot løsrivelse fra Storbritannia i morgentimene fredag. Foto: Reuters / NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over seks år gammel

– Jeg har snakket med Alistair Darling og gratulert ham med en vel gjennomført kampanje, skriver Cameron på Twitter.

Tidligere finansminister Alistair Darling har stått i spissen for nei-kampanjen.

Med stemmene i 31 av 32 regioner telt opp viser resultatene at 55,42 prosent sa nei til uavhengighet, mens 44,58 prosent sa ja.

Tellingen i Highland med 190.000 stemmeberettigede er fortsatt ikke ferdig, men nei-sidens seier er nå skrevet i stein.

Erkjente nederlag

Skottlands førsteminister Alex Salmond, som har stått i spissen for ja-kampanjen, innrømmet i en tale tidlig fredag morgen nederlaget.

– Skottland har sagt nei til å bli et uavhengig land, og jeg aksepterer det, sa Salmond fra talerstolen i Edinburgh.

Han takket de 1,6 millioner skottene som har stemt for uavhengighet, samtidig som han roste det skotske folket for den høye valgdeltakelsen.

– En valgdeltakelse på 86 prosent er en av den høyeste i den demokratiske verden, i noe valg og folkeavstemning i historien, sa Salmond.

Visestatsminister Nick Clegg fra Liberaldemokratene mener nei-flertallet er et signal om at det er behov for bred konstitusjonell reform over hele Storbritannia.

– Jeg er kjempelykkelig, sier Clegg om resultatet fredag morgen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tidlig nei

Allerede da de første resultatene tikket inn i like før klokken fire natt til fredag, vippet pilen mot et nei-flertall. Den lille valgkretsen Clackmannanshire nordvest for Edinburgh var den første som rapporterer resultatet etter torsdagens folkeavstemning. Der sa 54 prosent nei og 46 prosent ja til selvstendighet.

Orknøyene i nord kom kort tid etter og ga også nei-siden en oppmuntring tidlig på natten. Shetland, også en liten krets, fulgte så med 64 prosent mot selvstendighet og 36 prosent for.

I den skotske hovedstaden Edinburgh stemte 61 prosent av velgerne nei til uavhengighet fra Storbritannia. Med litt over 378.00 velgere, er hovedstaden en viktig stemme i avstemningen som endte med et nei-resultat.

Glasgow, Skottlands største by med 486.219 velgere, stemte derimot ja.

Fjerne usikkerhet

Resultatet vil fjerne den politiske usikkerheten mellom London og Edinburgh, mener den norske Storbritannia-eksperten Jan Erik Mustad.

– Mer eller mindre all makt vil bli overført til det skotske parlamentet, bortsett fra forsvars— og sikkerhetspolitikk og utenrikspolitikk, sier Mustad som er førstelektor ved Universitetet i Agder, til NTB.

Mustad sier at resultatet vil betyr at fokuset nå dreies vekk fra uavhengighet.

– Hva som skal skje videre, vil bli diskutert i løpet av det neste året-halvannet, sier Mustad.

Førstelektoren er i Edinburgh for å overvære folkeavstemningen, og i forkant sa han at det ville bli et knapt nei-flertall fordi fornuften ville seire over følelsene.

– Resultatet har fulgt prognosene vi hadde. Skottland forblir en del av unionen og vil beholde blant annet det konstitusjonelle monarkiet og valutaen, sier han.

Publisert:

Les også

  1. Følg valget i Skottland direkte

  2. - Elektrisk stemning i Edinburgh

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.