– Jeg skal ikke legge skjul på at avgiftsøkninger smerter for oss, men det var nødvendig denne gangen å komme fram til enighet, sier Frps forhandler Hans Andreas Limi til NTB.

Etter tre ukers seige forhandlinger og langt på overtid, kunne de fire budsjettpartene på Stortinget endelig presentere neste års statsbudsjett mandag kveld.

Fornøyde forhandlere fra Venstre og KrF kunne konstatere at de hadde fått kuttet betydelig i andelen bistandsmidler som regjeringen ønsket å bruke på hjemlige asylutgifter, innført flere grønne skatter og sikret mer penger til barnehage, småskole og enslige minstepensjonister.

Flyavgift

Totalt har det blitt flyttet på drøye 5,9 milliarder kroner. Inndekningen tas via avgiftsøkninger på flyreiser og strøm på til sammen nær 1,7 milliarder kroner. 4,8 milliarder kroner skal dekkes inn blant annet via økt utbytte fra statlig eide selskaper.

Frps forhandler Hans Andreas Limi medgir at det har smertet i Frp å bli med på særlig Venstres mange avgiftskrav. Etter det NTB erfarer, var det uro på gruppemøtet til stortingsgruppa da Limi la fram avtalen for godkjenning mandag ettermiddag.

– Det er ikke noe hyggelig for Frp å være med på dette, sier Limi til NTB.

Han sier det likevel ble gitt klarsignal av gruppa, fordi partiet har klart å sikre kjernesaker som reduksjon i avkortingen i pensjon for gifte og samboende pensjonister, ny bompengereform, samt ivareta det samlede skatte— og avgiftsopplegget til regjeringen.

– Runddans

Forliket møter ikke mye ros fra opposisjonen på Stortinget. Ap kritiserer partene for å bruke for mye oljepenger, og for å ikke ta den økende arbeidsløsheten alvorlig nok.

Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen er svært kritisk til økt utbytte fra statlige selskaper.

– I en tid hvor vi trenger flere arbeidsplasser og økte investeringer er dette rett og slett kontraproduktivt, sier hun til NTB.

Sp etterlyser mer til kommunene og er svært kritisk til økt elavgift, og SV kaller statsbudsjett altfor dårlig,

– De borgerlige har laget en runddans der Høyre og Frp foreslår ekstreme bistandskutt, så skal vi liksom applaudere når KrF og Venstre halverer kuttene. Det er et skuespill vi ikke ønsker å være med på, sier SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen.

Miljøpartiet De Grønne mener det med budsjettet fremdeles vil være for billig å forurense og for dyrt å være miljøvennlig.

– Ikke grønt nok

Miljøorganisasjonene roser Venstre og KrFs innsats for å gjøre budsjettet grønnere, men mener de var langt fra å komme i mål.

Miljøstiftelsen Zero mener partene burde gjort det dyrere å bruke fossilt drivstoff.

– Å gjøre fossile biler dyrere og øke avgiftene på fossilt, er det grepet som virkelig kunne fått fart på grønt skifte, sier Zero-leder Marius Holm.

Energi Norge mener økt elavgift er dårlig klimapolitikk.

– Dette er dårlig miljøpolitikk, fordi det betyr økt skattlegging av klimavennlig energibruk, sier administrerende direktør Oluf Ulseth.

Ifølge Energi Norge vil en typisk familie betale 900 kroner mer i avgifter for strømmen enn i 2014 med den nye avgiften.