Regjeringen gir barnehageplass til september- og oktoberbarna

Retten til barnehageplass etter fylte ett år utvides til også å gjelde barn født i september og oktober, foreslår regjeringen.

Publisert: Publisert:

Regjeringen vil at også barn født i september eller oktober skal få rett til barnehageplass det året de fyller ett år. Foto: NTB Scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

I dag er det kun barn som er født innen 31. august som har denne retten. Barna født senere på høsten risikerer i dag å ikke få barnehageplass før de er nærmere to år.

– Samarbeidspartiene har blitt enige om at flere barn skal få mulighet til å gå i barnehagen. Derfor utvider vi og gir 9.600 flere barn rett til plass allerede fra høsten 2016, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NTB.

Forslaget om å utvide retten til september— og oktoberbarna ble mandag sendt ut på høring.

Novemberbarna må vente

Ventetiden på barnehageplass for disse barna vil dermed reduserer med henholdsvis elleve og ti måneder. Når det gjelder barna som er født i november og desember, sier Isaksen at regjeringen vil vurdere en eventuell opptrapping.

– Vi må ta ett skritt av gangen, sier han.

I statsbudsjett for 2016 ble det bevilget 740 millioner kroner til kommunene til et mer fleksibelt barnehageopptak. Isaksen sier dette skal dekke kostnadene for utvidelsen.

Han sier det nå er kommunenes ansvar å sørge for at det er plass og kapasitet nok til å ta imot potensielt 9.600 flere ettåringer fra neste høst.

Ikke to opptak

I opposisjonen har en rekke partier tatt til orde for to barnehageopptak i året.

– Dette er ikke en løsning regjeringen vil gå for, sier Isaksen.

Han mener forslaget om et ekstra opptak i januar er dårlig, fordi det er dårlig ressursutnyttelse å la barnehagen gå med ledig kapasitet fra august til januar.

Til høsten kan foreldre med barn født i september og oktober velge om de vil la barnet begynne i barnehagen allerede fra 1. august eller vente til måneden barnet fyller ett år. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.