REYKJAVIK: På et møte tirsdag bestemte hans parti Framsoknarflokkurin at Gunnlaugsson skal tre til side, skriver avisa Morgunbladir. Partiets nestleder Sigurdur Ingi Johansson er foreslått som ny statsminister.

– Konklusjonen som statsministeren ga til partiet på møtet, er at han vil gå av som statsminister, mens jeg vil ta over og fortsette som leder av partiet, sier Johansson.

Kaos

Men det politiske kaoset som har oppstått på Island i kjølvannet av de såkalte Panama-papirene, er fortsatt ikke avklart, sier statsviter Eirikur Bergmann.

– Vi har ennå ikke hørt noe fra lederen av Selvstendighetspartiet eller presidenten. Dette er en kunngjøring fra Gunnlaugsson og hans parti. Dette er hans eget forslag, sier Bergmann til NTB.

Opposisjonen ba tirsdag kveld om et møte med president Olafur Ragnar Grimsson. På en pressekonferanse sa lederen av Selvstendighetspartiet, Bjarni Benediktsson, at han vil forhandle med Johansson om å gjenreise regjeringen.

Norges statsminister Erna Solberg sier saken viser hvor viktig det er med åpenhet.

– Dette er en lærdom om at tillit har man så lenge man har det. Det gjelder å være åpen om økonomiske interesser, sa Solberg til Dagsnytt 18 på NRK.

Spår nye protester

Bergmann mener et statsministerskifte uansett ikke vil stanse protestene på Island.

– Folk vil ha hele regjeringen vekk. De vil ikke finne seg i dette, sier han.

Kaoset på Island oppsto etter avsløringen om at Gunnlaugsson og hans kone eier et selskap, Wintris, som er registrert i skatteparadiset De britiske jomfruøyene.

I de såkalte Panama-papirene kommer det fram at Wintris var en av kreditorene som hadde millionkrav mot de tre store islandske bankene Landsbanki, Glitnir og Kaupthing, som gikk over ende i 2009, noe som førte til den verste økonomiske krisen i landets moderne historie. Men det opplyste Gunnlaugsson aldri om, verken før eller etter at han ble valgt til statsminister 2013. ## Mistillit

Tirsdag ba Gunnlaugsson president Grimsson om å skrive ut nyvalg. Presidenten har tradisjonelt hatt en seremoniell rolle på Island, men for første gang i landets historie nektet Grimsson å etterkomme statsministerens ønske.

Bergmann mener presidentens «nei» var en klar mistillitserklæring mot Gunnlaugsson, som heller ikke hadde rådført seg med verken partifeller i sitt parti Framsoknarflokkurin eller med sin regjeringspartner Selvstendighetspartiet før han gikk til Grimsson med krav om nyvalg.

– Denne saken er blitt utrolig klossete håndtert av Gunnlaugsson og viser hvor uerfaren han er. Det virker ikke som om presidenten har tillit til at statsministeren kan fungere fram til et nyvalg, sier Bergmann.

Motiv: Å bli sittende

Han tror Gunnlaugssons motiv for å be presidenten skrive ut nyvalg var at da ville han kunne bli sittende som regjeringssjef fram til da – med muligheter for å bli gjenvalgt.

Gunnlaugsson kom inn som leder i Framsoknarflokkurin, som kan oversettes med Fremskrittspartiet, etter finanskrisen i 2009. – Under ham har partiet endret karakter fra å være et bondeparti til å bli mer og mer lik sin norske navnebror, med fokus på nasjonalisme og antiimmigrasjon, framholder Bergmann.

– Gunnlaugsson har vært partiets ubestridte leder i denne prosessen, sier statsviteren.