— De siste månedene har spenningen eskalert. Partene står lenger unna hverandre enn på lenge. Uten snarlige forhandlinger svinner håpet om en framtid som innebærer en etablering av en palestinsk stat, sier Brende til NTB.

Utenriksministeren var lørdag på en konferanse i Egypt og har snakket med Palestinas president Mahmod Abbas. Abbas understreket at de palestinske selvstyremyndighetene er i ferd med å knekke sammen. Israel har holdt igjen nesten 1 milliard kroner i skatter og avgifter som landet har krevd inn på vegne av palestinerne som straff for Palestinas søknad om ICC-medlemskap.

— Abbas slo fast at palestinerne i den prekære situasjonen de nå befinner seg i, vil kunne måtte gå til det skritt å avslutte sikkerhetssamarbeidet med Israel på Vestbredden. Dette kan få dramatiske konsekvenser for stabilitet og sikkerhet på Vestbredden, sier Brende.

Israelerne går 17. mars til urnene. Håpet er at det ut av valget kommer et klart flertall som vil gjenoppta fredsforhandlingene i regionen, sier Brende.

— Det beste signalet en ny israelsk regjering kan sende, er at skattepengene oppheves. Det viser at man ønsker å gjenoppta forhandlingene, sier Brende. (©NTB)