— Vi returnerer ikke til Hellas, og det er stort sett den veien strømmen kommer fra. For øvrig ser vi ikke grunn til å si nei til å returnere til andre land, sier Solberg til NTB.

Fordi Hellas ikke har vært i stand til å sikre asylsøkernes rettigheter, har Norge for flere år siden sluttet å returnere asylsøkere dit, slik den såkalte Dublin-forordningen tilsier.

Et lederansvar

KrF-leder Knut Arild Hareide mener at Norge må slutte med å returnere syriske asylsøkere til første ankomstland i Europa, og heller behandle asylsøknadene her. Han viser til at Tysklands statsminister Angela Merkel har tatt en beslutning om dette.

— Merkel tok et europeisk lederansvar ved å stanse Dublin-returer av syrere. Nå vil jeg be den norske regjeringen om å gjøre det samme, sier KrF-lederen til Aftenposten.

Men Solberg avviser altså å følge Tysklands spor. Hun mener imidlertid det er behov for å ta noen «større grep» i Europa.

— Vi må sørge for at systemene i første linje fungerer. Nå blir det et stort møte i november i EU, toppmøte på Malta. Jeg håper vi kommer fram til noen bedre håndteringsmekanismer, sier hun.

Til Stortinget

Statsministeren ba nylig Stortinget om å få holde en redegjørelse om migrasjon og flyktningsituasjonen rundt Middelhavet og i Europa så snart Stortinget har åpnet sin høstsesjon.

Solberg henviser til denne redegjørelsen når hun får spørsmål om hva Norge skal ha med seg av forslag og bidrag til Malta.

— Dette skal jeg diskutere med Stortinget. Det er to måneder til, det kommer til å skje mye i løpet av den tiden. Da skal vi utvikle hva vi kan bidra med og på hvilken måte, sier Solberg til NTB.

Ligger i grus

En av Europas fremste eksperter på flyktninger, den britiske professoren Roger Zetter, sa til NTB torsdag at det europeiske systemet for asylbehandling er mislykket.

— Dublin-konvensjonen legges i grus for våre øyne. Merkel tvinger de andre EU-landene til å se at avtalen ikke fungerer i praksis, sa han.

Zetter er professor emeritus ved Oxford-universitetet og forsker på og analyserer flyktningsituasjonen for organisasjoner som Verdensbanken og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). (©NTB)