– Dessverre, basert på det voldsomme sinnet og den åpne fiendtligheten som kom til syne i din siste uttalelse, finner jeg det upassende å ha dette møtet nå, skrev Trump i et brev til Nord-Koreas leder Kim Jong-un torsdag.

Noen timer etter at beslutningen ble kjent, åpnet han likevel for at toppmøtet kan bli gjennomført på et senere tidspunkt.

– Forhåpentligvis vil det skje positive ting med hensyn til Nord-Koreas framtid, sa Trump.

Samtidig advarte han om at USAs militære styrker er i beredskap dersom det skulle bli nødvendig. I løpet av det siste året har USA og Nord-Korea flere ganger truet hverandre med krig.

Trusler fra Nord-Korea

Trumps brev ble sendt etter at Nord-Koreas viseutenriksminister Choe Son-hui kom med ramsalt kritikk av USAs visepresident Mike Pence.

Han hadde advart om at Nord-Korea kunne ende opp som Libya hvis ikke det nordkoreanske regimet går med på en avtale om atomnedrustning. Den tidligere libyske diktatoren Muammar Gaddafi ble styrtet og drept av opprørere støttet av NATO i 2011.

Choe kalte uttalelsene «ignorante» og «dumme», og la til at det er helt og holdent opp til amerikanerne om de ønsker et møte med Kim eller et oppgjør mellom to atommakter.

– Kraftigere atomvåpen

Som svar på truslene om oppgjør mellom to atommakter svarer Trump at USA har kraftigere atomvåpen enn Nord-Korea.

– Du snakker om din kjernefysiske kapasitet, men vår er så massiv og mektig at jeg ber til Gud om at den aldri vil måtte bli brukt, skriver Trump i brevet til Kim.

FNs generalsekretær António Guterres uttrykker «dyp bekymring» over at toppmøtet er avlyst.

– Jeg ber partene om å fortsette dialogen for å finne veien til en fredelig og verifiserbar nedrustning på Koreahalvøya, sier han.

Også Sør-Koreas president Moon Jae-in mener det er dypt beklagelig at møtet ikke vil bli holdt. Han har vært en svært viktig pådriver for tilnærmingen de siste månedene mellom Nord-Korea, Sør-Korea og USA.

– Atomnedrustning på Korea-halvøya og varig fred er en historisk oppgave som ikke kan gis opp eller utsettes, sa Moon under et krisemøte med sine øverste rådgivere torsdag.

Dårlig samkjøring

USAs utenriksminister Mike Pompeo forklarer kanselleringen med at toppmøtet ikke lenger så ut til å kunne bli vellykket. Han opplyser også at amerikanske myndigheter ikke har fått noe svar på sine henvendelser til det nordkoreanske regimet på en god stund.

Seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) sier det er åpenbart at partene har slitt med å samkjøre seg slik at toppmøtet kunne bli vellykket.

– Nord-Koreas holdning har vært at man må gå stegvis fram, med innrømmelser fra begge sider på hvert trinn. USA og Trumps holdning har vært at man må ha fullstendig, irreversibel nedrustning, sier Lodgaard til NTB.

Intern splid?

Asia-forsker Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning (PRIO) tror den krasse tonen til Choe Son Hui kan gjenspeile en intern splittelse i det nordkoreanske regimet.

– Kim har vist seg svært forsonende i det siste, og det kan være indre uenighet om hans taktikk, sier Tønnesson.

Tønnesson mener det neppe blir et toppmøte med det første – i hvert fall ikke hvis det ikke skjer en utrenskning i den nordkoreanske ledelsen.

– Dersom det skulle vise seg at det pågår en maktkamp i Pyongyang, og det blir en utrenskning der Kim går seirende ut, vil et nytt toppmøte være mulig. Men dersom det blir politisk ustabilitet, er det usannsynlig at det blir gjort forsøk på noe nytt toppmøte, sier han.