Den massive eksplosjonen jevnet havneområdet med jorda og rystet hele Beirut tirsdag, og bygninger over hele hovedstaden fikk skader. Den massive eksplosjonen jevnet havneområdet med jorda og rystet hele Beirut tirsdag, og bygninger over hele hovedstaden fikk skader. Foto: Hussein Malla / AP

Røde Kors: Over 100 mistet livet i Beirut

Den enorme eksplosjonen i Beirut har krevd over 100 menneskeliv, opplyser Libanons Røde Kors. Over 4.000 er skadet.

BEIRUT: – Hittil er over 4.000 personer såret og over 100 har mistet livet. Våre team gjennomfører fortsatt søk- og redningsoperasjoner i omkringliggende områder, opplyser hjelpeorganisasjonen i en uttalelse onsdag morgen.

De overlevende våknet onsdag opp til et katastrofeområde med massive skader ved havnen i Beirut og omkringliggende områder.

Hele nabolag ble ødelagt, og flere ofre antas fortsatt å være begravd i ruinene. Natt til onsdag opplyste Libanons helseminister Hamad Hassan at minst 78 mennesker hadde mistet livet, og at mange er savnet.

Etter at sola gikk ned tirsdag, fortsatte mange å lete etter sine nærmeste i mørket.

Ikke strøm

– Folk spør etter sine nære og kjære ved akuttmottakene, og det er vanskelig å lete på natta, da vi ikke har noe strøm. Vi står overfor en sann katastrofe og trenger tid for å vurdere omfanget av skadene, sa Hassan.

Røde Kors opplyser at hundrevis av skadede er tatt til overbelastede sykehus, men at mange fortsatt sitter fast i ruinene etter eksplosjonen, som jevnet store deler av Beiruts havneområde med jorda.

– Det vi ser, er en enorm katastrofe. Det er døde og skadede overalt, sier Røde Kors' Libanon-sjef George Kettani.

Sårede evakueres etter den enorme eksplosjonen tirsdag. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB scanpix

Tre dagers sorg

Hele hovedstadsområdet er av landets forsvarsråd blitt erklært som katastrofesone.

President Michel Aoun har innført unntakstilstand i to uker, og erklært at det fra onsdag av skal være tre sørgedager. Det libanesiske forsvaret får ansvaret for sikkerheten i Beirut under unntakstilstanden.

Aoun sier han også vil frigi store mengder krisemidler i landet, som fra før er rammet av en dyp økonomisk krise.

Vis fakta ↓
Eksplosjonen i Beirut
Mange er savnet etter katastrofen i Beirut, over 4.000 er såret og et ukjent antall mennesker har mistet sine hjem. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB scanpix

Ammoniumnitrat

Myndighetene har bekreftet at det var 2.750 tonn ammoniumnitrat som gikk i luften.

Det store lageret har blitt oppbevart ved havna i seks år, uten tilstrekkelige beskyttelsestiltak.

Statsminister Diab kaller det «uakseptabelt», og president Aoun har sverget at de ansvarlige skal straffes så hardt som mulig.

Hva som startet brannen som utløste eksplosjonen, er foreløpig ukjent. Ifølge lokale medier kan den ha blitt startet av sveisearbeid i lokalet.

USAs president Donald Trump sa tirsdag kveld at hans generaler tror det er snakk om et angrep, men CNN har snakket med tre tjenestemenn i det amerikanske forsvarsdepartementet, som alle sier at de ikke kjenner til noen opplysninger som tilsier at det er tilfelle.

Vis fakta ↓
Fakta om ammoniumnitrat

Loves hjelp og bistand

En lang rekke land har uttrykt støtte til det libanesiske folket og tilbudt seg å hjelpe til i en situasjon som var desperat allerede før eksplosjonen.

Ifølge Frankrikes president Emmanuel Macron er franske ressurser og bistand alt på vei til Libanon.

Også Trump og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er blant dem som lover at de skal sende hjelp.

I tillegg vil blant andre Danmark hjelpe, og til og med Israel, som ikke har diplomatiske relasjoner med Libanon, tilbyr hjelp via andre internasjonale kanaler.

Havneområdet i Beirut ble på et øyeblikk rasert tirsdag, av to voldsomme eksplosjoner. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB scanpix

– Norge må hjelpe

Land som Norge må trå til, mener Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– Land som Norge må nå komme med ekstra bevilgninger til Libanon. Ingen er interessert i at denne hardt prøvede nasjonen kollapser i dette farlige hjørnet av Midtøsten, sier Egeland til NRK.

– Det vil også være en katastrofe for én million syriske flyktninger og flere hundre tusen palestinere som fortsatt er i landflyktighet i Libanon generasjoner etter at de flyktet fra Israel, fortsetter han.

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Voldsomme demonstrasjoner

Libanon har vært sterkt preget av demonstrasjoner mot de politiske styringsmaktene i landet, som sliter med stor gjeld og stort budsjettunderskudd, høy arbeidsledighet og omfattende korrupsjon.

Kun timer før eksplosjonen forsøkte demonstranter å storme landets energidepartement i Beirut, i protest mot den elendige strømtilførselen i landet.

Enkelte områder av Libanon har i sommer vært uten strøm 20 timer i døgnet.

UD: Ingen alvorlig skadede nordmenn

Norske myndigheter har ingen indikasjon på at nordmenn er alvorlig skadet etter eksplosjonen i Libanons hovedstad Beirut tirsdag.

Så langt vet Utenriksdepartementet (UD) kun om noen mindre kuttskader blant nordmenn, skriver Nettavisen.

– Det viktigste er at det ikke er alvorlige skader. Det har vært store materielle skader, og den norske ambassaden er blant bygningene som har fått skader nede ved inngangsporten, sier pressetalsperson i Utenriksdepartementet, Ane Lunde.

En del leiligheter til ambassadeansatte har skader, og UD jobber med å finne midlertidig husrom til dem som trenger det.

De har ikke full oversikt over antall nordmenn i Beirut, men antar at det er få i katastrofeområdet.

– Den norske kontingenten som bor og jobber i Beirut, er ikke veldig stor. Så langt vi vet, er det ikke så mange nordmenn som befinner seg i Beirut nå, sier Lunde til Nettavisen.