Borgerlig krangel om politiet i Finnmark

Oslo (NTB): Regjeringspartiene Høyre og Frp skal være enige med Venstre om et kraftig kutt i antall politidistrikter, men de er uenige om Finnmark.

Publisert: Publisert:
NTB

Kilder bekrefter overfor VG at Venstre vil ha egen politimester i Finnmark. I så fall blir det egen politimester i hvert av de nordligste fylkene. Høyre og Frp står hardt på en felles region-politimester for Troms og Finnmark, med base i Tromsø.

Ifølge VGs opplysninger kan antallet politidistrikt bli redusert fra 27 til mellom 10 og 12 i den foreløpige skissen til politireform. Reformen blir trolig offentliggjort i Stortinget fredag 30. januar eller fredag 6. februar, skriver avisen.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har ledet forhandlingene med stortingsrepresentantene Anders Werp (H), Ulf Leirstein (Frp) og Iselin Nybø (Venstre).

Gruppen skal være enige om å ikke sette opp den endelige listen over hvilke av de 354 tjenestestedene som skal beholdes, og hvilke som skal legges ned. Det vil trolig bli opp til de nye regionale politimestrene å tegne det nye politikartet i sitt ansvarsområde.

Ifølge VG står partene langt fra hverandre i spørsmålet om hvor sentralstyrt norsk politi skal være. Spørsmålet om hvem som skal utnevne politimestrene her i landet er blitt en symbolsak. Høyre og Frp vil gi denne fullmakten til politidirektøren. Venstre insiterer på dagens ordning, og har krevd at politimestrene fortsatt skal være embetsmenn som utnevnes av Kongen i statsråd. (©NTB) (©NTB)

Publisert: