LOS ALAMOS: Myndighetene iverksatte evakuering av befolkningen i byen Los Alamos , som har 12.000 innbyggere, etter at vinden skiftet retning og brannen spredte seg uventet raskt inn på området til laboratoriet, skriver Aftenposten.no.

Los Alamos-laboratoriet i New Mexico er et enormt anlegg som huser både forskningslaboratorier og et plutonium-anlegg. Det var i Los Alamos at USA utviklet atombomben under annen verdenskrig, og anlegget huser USAs største atomvåpenarsenal.

— Godt beskyttet

Skogbrannen spredte seg en kort periode inn på området til atomanlegget mandag morgen. Bygningene er imidlertid ikke rammet, og brannvesenet opplyser til nyhetsbyrået AP at alle de sensitive delene av anlegget er trygge.

Bygningene der plutonium oppbevares ligger nord på anlegget, mens brannen nå beveger seg sør-østover.

— Anlegget er veldig godt beskyttet mot skogbrann, sier talsmann Kevin Roark. Han sier anlegget overlevde en skogbrann i mai 2000 som rammet noen av laboratoriebygningene og førte til skader for over en milliard kroner.

Mens atomlaboratoriet i New Mexico rammes av skogbrann, er to atomkraftverk i Nebraska truet av flom etter at en demning ved Missouri-elven brast.

Ved atomkraftverket Fort Calhoun i Omaha-distriktet må de ansatte bevege seg rundt på anlegget på forhøyede gangveier etter at flomvannet strømmet inn rundt bygningene. Cooper-kraftverket i Nebraska ligger litt høyere i terrenget, og er foreløpig ikke oversvømmet.

Vadestøvler

Vannet står nå 60 centimeter opp på ytterveggene på Fort Calhoun, men ifølge amerikanske myndigheter er anlegget designet til å tåle at vannstanden øker med ytterligere 2,4 meter. Bygningen holdes foreløpig for det meste tørr inni ved hjelp av pumper og en rekke flombarrierer.

Ledelsen ved anlegget har likevel investert i 300 redningsvester og 200 par vadestøvler som de ansatte kan bruke når de må ut i vannet for å sjekke flombarrierer eller forsterke diker.

— Vi tror ikke kraftverket utgjør noen umiddelbar trussel for folks helse og sikkerhet, sier Gregory Jaczko fra amerikanske atommyndigheter til nyhetsbyrået AP.

Atomkraftverket i Fort Calhoun har vært ute av drift siden april, men er likevel helt avhengig av en stabil strømforskyning, fordi anlegget kontinuerlig må pumpe vann over de brukte brenselsstavene. Det var dette som sviktet ved Fukushima-kraftverket i Japan, noe som førte til at brenselstavene ble opphetet, og delvis smeltet.

Begge de flomtruede atomkraftverkene i USA har imidlertid et helt kobbel av reserveløsninger dersom hovedstrømforsyningen skulle ryke.