Da Mattilsynet kom på uanmeldt besøk, fant de blant annet to levende mink i en frysekonteiner med døde dyr. Disse og to andre dyr måtte avlives på stedet, og det ble funnet døde dyr i flere bur.– Vi ser svært alvorlig på slike brudd på dyrevelferdsloven og har i dag anmeldt dette forholdet, sa assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland i Mattilsynet onsdag. Torsdag vedtok næringens egen forening å kaste ut selskapet.

– Næringen vil ha bort useriøse aktører, og det er et enstemmig styre som står bak avgjørelsen, sier styreleder Bertran Trane Skadsem. Han sier det er brukt mye ressurser på å bedre dyrevelferden de siste årene. Blant annet er det innført en sertifiseringsordning, men gården på Jæren var ikke sertifisert.

– Det er meget beklagelig med slike saker. Samtidig viser det at Mattilsynet gjør jobben sin som tilsynsorgan, og det er viktig for oss, sier Skadsem.

Medeier Ordin Møller i Fellesdrift sier til NRK at han selv er «totalt forskrekket» over det som ble avdekket under den uanmeldte inspeksjonen.

– Det er jo så bort i natten at vi har syslet med tanker om sabotasje og hva som helst. Det kan også være en arbeidsulykke i forbindelse med at de kanskje har fått varsel om at Mattilsynet kom, sier Møller om de levende minkene som ble funnet i konteineren.

Styret i bedriften skal møtes mandag, og Møller sier de mener det er på sin plass at politiet etterforsker saken. (©NTB)