Olje— og energiministeren advarer mot å forsøke å tie i hjel ytringer vi ikke liker, etter terrorangrepene 22. juli, skriver Klassekampen. – Vi kan ikke slutte å ha kvasse ordskifter etter 22. juli, heller ikke om islam, sier Borten Moe til avisen. Han forteller han er stolt over måten hele Norge har stått samlet i uken etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya, men advarer mot å la tragedien kvele den offentlige debatten.

– Hvis vi nå lager en kompakt konformitet med strenge, spesifikke regler for hva som er lov og ikke lov, så havner vi fort i en situasjon der visse virkelighetsoppfatninger blir stigmatisert. Men det betyr ikke at de opphører å eksistere, sier han. Moe har selv vært aktør i debatten om det flerkulturelle Norge, blant annet da han i Klassekampen for et drøyt år tilbake sammenlignet radikal islam med nazisme. Moe sier han fortsatt kan stå ved det han har sagt.

– Alle har nå godt av å ta en pust i bakken og tenke gjennom det de har sagt, men jeg mener selv at jeg har vært forsiktig med å generalisere overfor grupper eller klistre spesifikke samfunnsproblem til spesifikke grupper, sier han. Heller ikke på generelt grunnlag mener Moe at islamdebatten i Norge har vært spesiell hatefull.

– Med unntak av enkelte overtramp har vi ikke hatt et klima i islamdebatten som har vært uvanlig hardt eller uanstendig. Vi må kunne diskutere islam på samme vis som vi diskuterer andre ting, og kan ikke holde kjeft i frykt for å trampe folk på tærne. (©NTB)