OSLO: – Dessverre er tiden i ferd med å renne ut for å få til en budsjettenighet, sier Hareide til NTB.

– Jeg har fortsatt ikke gitt opp håpet, men det er mindre enn det var i starten av uken, legger han til.

Hareides pessimisme kan være mer berettiget enn man kanskje tror. Hele 13 fylkeslag i Fremskrittspartiet sier nei til nye innrømmelser i budsjettforhandlingene, bare to sier ja og fire avstår fra å svare NRK.

Flere sentrale KrF-ere har mer eller mindre gitt opp håpet. Det er rett og slett for liten tid igjen, mener de ifølge Aftenposten.

Fra alle sider blir det imidlertid understreket at ingen har gitt opp, og at det fortsatt jobbes med å finne en vei ut av forhandlingskrisen. Et foreløpig svar kan komme allerede fredag formiddag, da Fremskrittspartiet og Høyre har innkalt stortingsgruppene til møte. Møtene finner sted klokka 10, ifølge TV 2.

Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten på vei inn til nye møter med Frp torsdag for å løse budsjettkaoset. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Brøt forhandlingene

– Min dør er åpen 24 timer i døgnet, understreker Hareide, som uttalte onsdag at KrF en sjelden gang også er villig til å holde søndagsåpent.

Partiene har frist til mandag klokka 8.30. Halvannen time senere går finansdebatten av stabelen. Når den er over, skal budsjettet vedtas.

– Regjeringen og regjeringspartiene vet veldig godt hva som skal til. Jeg vil ikke utelukke at det i siste fase kan komme nye skisser eller tiltak. Men tiden for de store og lange forhandlingene er nok forbi, konstaterer KrF-lederen.

Budskapet fra samarbeidspartiene er at det må finnes en løsning for bilpakken – eller en vei rundt den, ved at man får til større utslippskutt på andre måter, samt gir mer til noen av KrFs hjertesaker.

Men til tross for brudd, er det etter det NTB forstår fortsatt dialog mellom alle de fire partiene, selv om prosessen beskrives som fastlåst.

Regjeringen og regjeringspartiene vet veldig godt hva som skal til for å løse budsjettkrisen, mener KrF-leder Knut Arild Hareide. Han utelukker ikke at det i siste fase kan komme nye skisser eller tiltak. Men tiden for de store og lange forhandlingene er nok forbi, konstaterer han. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Rydder helgen

For andre helg på rad avlyser Venstre-leder Trine Skei Grande sine planer i håp om å komme fram til en budsjettavtale.

– Jeg har avlyst alt i helgen, sier hun til NTB.

Grande legger til at hvis regjeringen kommer med nye forslag som er verdt å diskutere, skal ikke hennes egne reiseplaner stå i veien for nye samtaler. Sist helg avlyste hun en tur til hjembygda Overhalla.

Sentrale Venstre-kilder påpeker overfor Aftenposten at det ikke vil ha noen betydning hvorvidt regjeringen stiller kabinettsspørsmål – hvilket betyr at regjeringen vil gå av hvis budsjettforslaget ikke blir vedtatt.

– For Venstre handler dette om å oppfylle løftet fra budsjettet i fjor om betydelige klimakutt, sier sentrale Venstre-kilder.

Finanspolitisk talsmann i Frp, Hans Andreas Limi, på vei inn til nye møter med Høyre torsdag for å løse budsjettkaoset. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Politiske realiteter

Både Venstre og KrF har sett seg lei på regjeringens ultimatum om den såkalte bilpakken, som innebærer noe økte avgifter, men samtidig noen gulrøtter for bilistene.

Også internt i Høyre vokser frustrasjonen over at Solberg godtok Frps ultimatum, skriver VG.

Frp gjentok onsdag at bilpakken ligger fast, og også Solberg forsvarte pakken med at den bygger på «politiske realiteter».

Realiteten for Solberg er at budsjettkrisen fort kan bli regjeringskrise.