SENEGAL: — Vi dro på søndag, men dette er ting vi har tenkt på helt siden statskuppet i mars. Vi har forberedt oss en stund og har vært her tidligere for å se etter et mulig oppholdssted, sier misjonær Alf Halvorsen.

Han og kona Hilde, som kommer fra Nodeland i Songdalen, jobber for Normisjon i Mali. De befinner seg for øyeblikket i en større by øst i Senegal, nær grensen til Mali.

Hemmelig sted

Den ekstraordinære situasjonen gjør at Halvorsen ikke ønsker å gå ytterligere inn på hvor de befinner seg.

— Normisjon har en sikkerhetsplan, og både vi og flere andre misjonærer er forsiktige med å informere i akkurat denne situasjonen, slik at vi ikke blir lette å spore. Jeg ser at andre organisasjoner oppfordrer misjonærene til ikke å gå på Facebook, for eksempel.

— Det er ikke det at vi er så viktige, men enhver europeer her ute er et potensielt mål, sier Halvorsen.

Samlet vurdering

Halvorsen sier valget om å reise over grensen ble tatt etter en samlet vurdering av situasjonen i Mali.

— Det ble en vurdering av balansen mellom lokal trygghet og den uro som opplysninger fra mediene skaper. Det som er noe av poenget er at vi snakker om en fare vi ikke ser, som bare er en erfaring fra Afghanistan og andre steder, nemlig at islamistene kan gå bak linjene med terroraksjoner. Da kan de rette dette mot oss, sier han.

Innreder gjestehus

Selv om området de oppholdt seg i var et fredelig område valgte de altså å dra til Senegal. Nå er de i gang med å gjøre oppholdsstedet beboelig.

— Vi holder på å innrede et gjestehus for våre misjonærer. Jeg holder på å bygge et bord, og Hilde sitter med symaskinen og syr laken og madrasstrekk, sier Halvorsen.

Onsdag regner han med at fire andre misjonærer vil slutte seg til gruppa. Hvor lenge de må bli i Senegal er de ikke sikre på, men forholdene tatt i betraktning mener de at de har funnet et godt sted å være til konflikten løser seg.

Bedre forhold

— Vi er her vi er, og vi er i en evakueringssituasjon, men det er meningsfylt å være her. Vi er i en situasjon hvor vi kan kommunisere med lokalbefolkningen her, siden dialekten som snakkes her beherskes av flere av våre misjonærer.

— Vi er heller ikke langt unna, så det er enklere å forholde seg til Mali herfra enn fra Norge, sier misjonæren.

Trøsten får være at forholdene er bedre i gjestehuset de oppholder seg i nå, enn i bushen i Mali.

— Her har vi strøm og innlagt vann, det er vi ikke vant med fra bushen i Mali. Der hadde vi bare 12-volt. Så det er greit å være her akkurat nå.