Støre: - Viktig at regimet stilles til ansvar

Oslo (NTB): Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det er positivt at rettsprosessen mot Saddam Hussein har fått en foreløpig avklaring, men tar avstand fra dødsstraffen mot ekspresidenten.

Publisert:

— Det er viktig at de tiltalte fra det tidligere regimet blir stilt til ansvar for sine handlinger, og at det irakiske rettssystem har vært i stand til å gjennomføre en åpen rettssak, sier Støre i en pressemelding søndag ettermiddag.Utenriksministeren understreker at det fremdeles ikke er klart om dommen blir anket, men sier det etter rettssaken er liten tvil om at Saddam Hussein har gjort seg skyldig i alvorlige forbrytelser.

— Fra norsk side tar vi likevel på prinsipielt grunnlag avstand fra bruk av dødsstraff, fremholder Støre.

Han er av den oppfatning at søndagens dom ikke løser Iraks politiske problemer og den alvorlige sikkerhetssituasjonen som preger landet.

— Dommen mot Saddam Hussein markerer en viktig del av oppgjøret med hans regimes handlinger, sier Støre, som oppfordrer den irakiske regjeringen til å fortsette arbeidet med å oppnå sikkerhet og fred i samarbeid med de ulike grupperingene i landet. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.