President Donald Trump har varslet en mer proteksjonistisk retning. Mandag skrotet han som ventet frihandelsavtalen TPP, og han har sagt at han vil foretrekke bilaterale avtaler framfor regionale ordninger.

– Selv om det ser bedre ut her hjemme, er det usikkerhetsmomenter og uro rundt omkring i verden. Det gjør oss sårbare, sa Jensen da hun talte til LOs finanskonferanse mandag.

– Liten, åpen økonomi

Konsekvensene av Storbritannias beslutning om å gå ut av EU og hvordan den nye amerikanske presidenten vil legge opp sin økonomiske politikk, skaper stor usikkerhet, påpekte hun.

– Faren for en mer innadvendt politikk og økt proteksjonisme utgjør en betydelig risiko for økonomisk vekst både globalt og her hjemme. Vi er en bitte liten, åpen økonomi med store naturressurser. Vi er helt avhengig av åpne og velfungerende internasjonale markeder, sa finansministeren.

Brende ikke overrasket

Utenriksminister Børge Brende (H) er ikke overrasket over beslutningen og påpeker at dette er noe Trump har sagt gjennom hele valgkampen. Han viser til at TPP ikke først og fremst er viktig for Norge og Europa.

– Men det har vært understreket fra Obama-administrasjonen at dette er viktig for samarbeidet mellom USA og Øst-Asia, og at avtalen også har hatt strategiske sider som ikke bare har vært knyttet til handel. Men vi får bare ta til etterretning at Trump-administrasjonen ser annerledes på det, konstaterer Brende.

– Mer innadvendt politikk

Vi bør ha litt is i magen og se an hvilke betydning vrakingen av frihandelsavtalen får i praksis, påpeker seniorforsker Arne Melchior ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

Han mener likevel at Trumps beslutning er foruroligende fordi den signaliserer en nasjonal orientering og en innadvendt politikk.

– Norge er et lite land som er avhengig av et fungerende internasjonalt system, snarere enn et system som er dominert av forhandlingsmakt alene. Sånn sett er det viktig at USA slutter opp om dette systemet, sier Melchior til NTB.

Vente og se

Den store spenningen knytter seg nå til hvordan USA vil opptre i Verdens handelsorganisasjon, og spesielt forholdet til Kina, mener han.

Selv om Trump har trukket USA ut av avtalen med landene i Stillehavsregionen og Asia, betyr det ikke nødvendigvis at det ikke blir noe av TTIP-avtalen med EU, mener seniorforskeren.

– TPP og NAFTA var skyteskiver i valgkampen, og det har lenge vært kjent at disse frihandelsavtalene lå tynt an. Når det gjelder TTIP, har han ikke sagt så mye, sier Melchior, som tolker det som at en avgjørelse om denne avtalen ikke ligger så høyt på presidentens prioriteringsliste.

Han mener det blir viktig for europeiske land å få en avklaring fra USA om forhandlingene skal fortsette og om det legges opp til betydelige endringer. (©NTB)