— Vi har langt igjen. Men dette er begynnelsen på en ny æra, sa president Barack Obama, etter at han sent fredag kveld kom frem til en enighet med Kina, India og Brasil.

Han sier avtalen er et historisk skritt fremover, men erkjenner at avtalen ikke er god nok til å bekjempe klimaendringer.

— Det er inngått et politisk forlik på klimatoppmøtet i København som inkluderer hele verdenssamfunnet, sier Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Jens Stoltenberg ble sammen med en gruppe på 25 statsledere orientert om enigheten av Obama for kort tid siden.

— Dette er et viktig skritt fremover i arbeidet mot klimaendringer, sier statsminister Jens Stoltenberg til Aftenposten.no om utsiktene til å få til en avtale.

Det er rundt 23.30 fortsatt litt uklart hva avtalen egentlig inneholder, men på basis av enigheten mellom de tre landene så erklæringen ut til å bli slik:

  • Global oppvarming skal ikke overstige 2 grader.

  • Det skal tas dype utslippskutt, minst 50 prosent i forhold til hva utslippene var i 1990 innen 2050. * I-landene skal ta minst 80 prosent av dette.

  • Alle, også u-landene, skal måle og verifisere sine utslipp og sine tiltak, annethvert år offentliggjøre dette og så konsultere om det.

  • Alle land fører sine nasjonale klimatiltak inn i erklæringen.

  • I-landene stiller med 30 milliarder doller i klimahjelp til u-land de neste tre årene frem til 2012. * I-landene lover minst 100 milliarder dollar i året innen 2020. * Bindene klimaavtale skal på plass så snart som mulig, og trolig senest i Mexico i desember 2010. Ingen av landene er fullstendig fornøyd med avtalen, men den blir ansett som betydelig bedre enn ingen avtale.

Valset inn En gruppe på et tyvetalls sentrale statsledere med Barack Obama i spissen har i fire runder fredag sittet sammen for å prøve å forhandle seg frem til en overordnet klimaavtale. I tillegg har Obama hatt møter med Kinas statsminister Wen Jiabao, både alene, og sammen med statslederne for India, Brasil og Sør-Afrika.

Det var etter dette møtet, der Obama ifølge New York Times trengte seg inn mot Kinas protester og nektet landene å forhandle på egenhånd, at enigheten mellom de tre landene kom på plass.

Harde forhandlinger I siste runde skal det ifølge flere kilder ha vært alle mot Kina. USA og Europa, med støtte fra mange u-land, skal alle ha vært enige om at Kina er nødt til å gi mer på noen viktige punkter.

De europeiske statslederne, især Frankrikes Nicolas Sarkozy, skal ha vært svært frustrerte over Kinas holdning, men Obama skal ha insistert på at gruppen gjorde et tredje og siste forsøk på å bli enige.

De skal ha vært enige om at en avklaring måtte komme i kveld, hvis ikke ville de heller reise hjem med uforrettet sak.