Motstanderne av traktaten har doblet sin støtte de siste tre ukene, ifølge en meningsmåling som ble kjent torsdag.Irland er det eneste landet der det holdes folkeavstemning om traktaten som må ratifiseres av alle EUs 27 medlemsland. Hvis irene stemmer den ned kommende torsdag, kastes EU ut i krise.

Mange irer sier de har problemer med å forstå det komplekse dokumentet, trass i en innbitt kampanje fra regjeringens og nesten alle partienes side for å sikre et positivt resultat.

Formidabel nei-framgangDen nye målingen i Irish Times viser en formidabel framgang for nei-siden de siste ukene. 35 prosent svarer at de kommer til å stemme nei, mot 17 prosent for tre uker siden.

Andelen som sier de vil stemme for Lisboa-traktaten, ligger på 30 prosent, ned fra 35 prosent. 28 prosent sier de ikke vet hva de vil stemme, og 7 prosent sier de ikke kommer til å stemme.

«Dersom det ikke skjer betydelige endringer i stemningen blant velgerne innen neste torsdag, blir EU kastet ut i krise etter den irske avstemningen,» skriver Irish Times.

Det siste forsøket på å få innført en ny EU-traktat for noen år siden ble grundig knust da velgerne i Frankrike og Nederland stemte nei.

Bare i Irland Lisboa-traktaten er en utvannet versjon av den forrige traktaten, og klok av skade gjennomføres det denne gang ikke folkeavstemninger i Frankrike, Nederland eller noen av de andre EU-landene, bortsatt fra i Irland.

Ifølge den irske grunnloven må det nemlig holdes folkeavstemning om traktater som berører irsk suverenitet. Dermed kan 1 prosent av EUs innbyggere kjøre traktaten i grøfta.

Traktaten støttes av alle Irlands viktigste partier med unntak av Sinn Fein, og av fagbevegelsen, landbruksorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonene.

Motstanderne frykter at Irland skal miste kontrollen over saker som skattelovgivning, handelspolitikk, abort og landets nøytralitet. Tilhengerne beskylder dem for å spre frykt ved å trekke fram følelsesladede temaer som ikke berøres av traktaten. (©NTB)