— Tonen og stemningen rundt forhandlingsbordet har vært god, men avstanden mellom oss var i utgangspunktet veldig stor. Vi har blant annet vært opptatt av å få en bedre sosial- og klimaprofil på budsjettet, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Stortingsrepresentanten fra Aust-Agder ble som 29-åring vist stor tillitt, da han sammen med finanskomiteens leder Hans Olav Syversen fikk ansvaret for å forhandle på vegne av KrF med regjeringspartiene og Venstre om statsbudsjettet.

Torsdag kveld innså forehandlerne for de fire partiene at de ikke ville komme i mål innen tidsfristen fredag kl. 12.00, og bestemte seg derfor å ta forhandlingspause fram til søndag kveld.

— Nå får vi bruke pausen til å prøve å finne konstruktive løsninger, men det er klart at regjeringen må innse at profilen på budsjettforslag må endres. Vi ønsker blant annet å prioritere flere lærere, en bedre familiepolitikk og to barnehageopptak. Jeg kan ikke se at det er riktig å prioritere å gi fire milliarder i lette i formueskatten nå, sier Ropstad.

Hvorvidt KrF ligger an til å få gjennomslag for noen av partiets «sørlandssaker» som penger til Sørlandslabben, styrking av UiA, ny folkehøgskole i Mandal og Arkivet er det ifølge Ropstad altfor tidlig å si noe om.

Tydelig signal

— Det er også et tydelig signal til regjeringspartiene om at de må gjøre en betydelig jobb for å komme oss i møte, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Hareides kollega i Venstre, Trine Skei Grande, sier de fire partiene nå innser at de ikke rakk fristen.

— Vi må jobbe både med å få penger på bordet som vi kan omdisponere på en klok måte, og vi må se på hvilke prioriteringer vi har innenfor de forslagene vi selv har, sa hun da pausen var et faktum.

Det var den etter et kort møte mellom de fire parlamentariske lederne torsdag kveld. Dermed ble de ikke ferdige til den opprinnelige fristen fredag klokken 12, som finanskomiteen på Stortinget hadde satt.

- Krevende

Regjeringen er avhengig av støtte fra enten Venstre eller KrF for å få flertall i Stortinget for neste års statsbudsjett. Støttepartiene har klaget over mangel på fremdrift i prosessen. Først satt de fire partienes finanspolitikere sammen en uke, før samtalene ble flyttet opp ett hakk.

— Det er mer krevende enn jeg hadde forventet, sier Hareide.

— Vi må ha et bedre sluttresultat enn det vi ser nå. Det er behov for å ta en pause, men det kommer til å bli jobbet både i regjeringspartiene, Venstre og KrF i disse dagene, legger han til.

- Vi skal bli enige

Høyre og Frp forsøker å tone ned at samtalene blir satt på hold i tre dager.

— Jeg vil understreke at det er mange av satsingsområdene som regjeringen har lagt, som de fire partiene naturligvis er enige om, sier Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland.

— Det er ikke kritisk, for vi skal bli enige. Og fristene i Stortinget vil bli overholdt, fremholder han.

Hellelands kollega i Frp, Harald Tom Nesvik, peker på at det er sluttresultatet, ikke tidspunktet for en avtale som teller.

— Dette er et statsbudsjett på over 1.100 milliarder kroner der man har store forventninger fra alle sider. Da er det viktig at alle fire partier har sine klare fotavtrykk på det som blir det endelige resultatet, sier han til NTB.

Mange problemer

En rekke saker har skapt problemer under forhandlingene.

Frp og Venstre har stått steilt mot hverandre i spørsmål om bilavgifter. Frp vil ha lettelser, mens Venstre vil beholde eller øke avgiftene på tradisjonelle biler og heller gjøre det billigere å velge miljøvennlige kjøretøyer.

KrF har vært lite fornøyd med den sosiale profilen, blant annet regjeringens forslag om kutt i barnetillegget for uføretrygdede.

Dessuten er støttepartiene lite fornøyd med regjeringens forslag til et kutt på 4 milliarder kroner i formuesskatten.

— Formuesskatt er eksempel på et område som vi ikke er ferdig med, sier Hareide.

Skei Grande svarte slik på spørsmål fra NTB om hva som er den viktigste grunnen til at man torsdag ikke hadde kommet lenger i hele forhandlingsprosessen:

— Det kan du få høre om en annen gang.