Neda-saken avvist i Høyesterett

Oslo (NTB): Saken til Neda Ibrahim blir ikke behandlet i Høyesterett, etter at rettens ankeutvalg har avvist anken. Dermed får den 14-årige jenta og hennes familie ikke returnere fra Jordan til Norge.

Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

— Det er med stor sorg, skuffelse og skam vi meddeler dette. Avslaget gir ikke noen grundig begrunnelse, skriver støttegruppa i en uttalelse på sin Facebook-side.

— Håper deres er knust. De kan vurdere å ta det videre til Strasbourg, men der er det mange års ventetid. Spørsmålet er om de nå skal få støtte til å prøve å komme seg videre der de er, sier Heidi Bjerga, leder i støttegruppa, til NRK.

Nå 14-årige Neda, hennes foreldre og tre yngre søsken ble tvangsreturnert til Jordan i juni 2013 etter ti år i Norge. Årsaken var at foreldrene hadde løyet om hvor de kom fra. Da familien kom til Norge, hevdet de først at de var palestinere fra Irak. Senere er det fastslått at de har bakgrunn fra Jordan. De to yngste av de fire barna er født i Norge.

Familien har fått fem avslag på søknad om asyl i Norge. Det siste avslaget ble brakt inn for Oslo tingrett, som i 2013 opphevet vedtaket fra Utlendingsnemnda (UNE) om utvisning av familien. UNE fattet så et nytt vedtak om å utvise familien.

Familiens advokat, Arild Humlen, tok saken til retten igjen. Oslo tingrett opprettholdt nemndas vedtak. Tingrettens avgjørelse ble anket til Borgarting lagmannsrett, som forkastet anken om oppholdstillatelse for familien. Nå har altså Høyesteretts ankeutvalg avvist anken. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.