Kun tre prosent av Storskog-asylsøkerne har fått bli

Bare 67 av asylsøkerne som kom til Norge via Russland i fjor, har fått opphold. Fortsatt venter flere tusen på svar på hva som skal skje med dem.

Publisert: Publisert:

En gruppe asylsøkere som har kommet over Storskog grensekontrollsted utenfor Kirkenes, fra senhøsten 2015. Bare tre prosent av asylsøkerne som kom denne veien har fått opphold. Foto: Vidar Ruud, Scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

Oslo (NTB): Om lag 5.500 flyktninger og asylsøkere tok seg over grensen på Storskog i Finnmark i fjor høst. Utlendingsdirektoratet (UDI) har behandlet totalt 2.000 Storskog-saker, og bare 67 personer har fått midlertidig opphold i Norge, ifølge VG.

De fleste av disse er syrere som fikk svar før den nye og strengere Storskog-instruksen trådte i kraft. Instruksen sier at alle som har hatt en form for opphold i Russland, skal returneres.

– Vi har fått beskjed om å prioritere avslagssaker. Syrere som det er sannsynlig at skal få opphold, har ikke i så stor grad fått søknaden sin behandlet ennå, sier kommunikasjonsrådgiver Kristian Nicolai Stakset-Gundersen i UDI.

Han sier at få eller ingen har fått opphold etter instruksen. Totalt 1.933 av asylsøkerne har fått negativt vedtak. Majoriteten, 977 personer, hadde en form for opphold i Russland og kan ifølge UDI returneres dit. 539 saker ble henlagt fordi asylsøkeren valgte å trekke søknaden, eller ikke dukket opp til intervju. 415 fikk aldri søknaden realitetsbehandlet.

Politiets utlendingsenhet (PU) hadde ved utgangen av januar sendt 432 av Storskog-asylsøkerne tilbake til Russland siden 1. juni i fjor. (©NTB

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.