Paret hadde lenge gledet seg til dåpsdagen. Invitasjoner var sendt ut, maten bestilt og lokalet i boks, så kom dagen for dåpssamtale. Bare timer før møtet skulle finne sted, fikk Maren telefon fra kirkekontoret. Dåpssamtalen var utsatt, skriver Stavanger Aftenblad.

Noen dager senere, intetanende om hva som ventet dem, møtte de som avtalt til ny tid i kirken.

– Vi opplevde å bli utskjelt av presten fordi vi hadde valgt å sette barn til verden. Han henviste flere ganger til Bibelen. Det var ikke måte på hvor mye vi hadde syndet, forteller Maren Osland.

Jeg gikk gråtende ut, og tenkte at det dummeste jeg noen gang hadde gjort, var å sette min fot innenfor den kirken

Paret opplevde at presten brukte det meste av dåpssamtalen til å fordømme valgene deres.

– Vi var overhodet ikke forberedt på dette. Jeg gikk gråtende ut, og tenkte at det dummeste jeg noen gang hadde gjort, var å sette min fot innenfor den kirken, forteller Tine.

På gangen ventet de to måneder gamle tvillingene sovende i barnevogna. Ifølge paret dro de hjem fra dåpssamtalen uten å vite om de ville få døpe tvillingene sine i kirken de den gang tilhørte.

Ungdomspresten døpte

– Presten som hadde dåpssamtalen var tydelig på at han aldri ville ha døpt barna våre. Han sa at vi måtte vente på svar fra presten som skulle holde gudstjeneste den søndagen vi hadde planlagt dåp, om hvorvidt han ville døpe dem eller ikke. Dersom denne presten sa ja til å døpe barna våre, måtte vi være forberedt på at bare en av oss fikk gå frem under seremonien, slik at det skulle fremstå som en av oss var alenemor, forteller paret.

Kun få dager før dåpsdagen kom beskjed om at en ungdomsprest hadde sagt ja til å døpe tvillingene.

– Vi ble lettet, men dagen ble annerledes enn vi hadde sett for oss. Vi ville bare få gudstjenesten overstått så fort som mulig, forteller Tine.

Vi ville gi barna samme muligheten som andre barn. Vi ønsker å gi barna en så normal oppvekst som mulig

For paret var det viktig å gi barna en kristen dåp.

– Vi ville gi barna samme muligheten som andre barn. Vi ønsker å gi barna en så normal oppvekst som mulig, forteller Maren.

Fortsatt medlem i Kirken

De ønsket i sin tid kirkelig velsignelse over parforholdet, men biskop Ernst Baasland sa nei.

Paret har valgt å fortelle historien til Aftenbladet. De håper at andre skal slippe å oppleve å bli møtt på denne måten i kirken.

– Jeg har alltid tenkt at alle var velkomne i kirken, men dessverre var det ikke slik vi opplevde det. Vi håper at alle skal bli møtt på en verdig måte i kirken.

I dag har tvillingene blitt fem år. Maren og Tine er fortsatt medlemmer i Den norske kirke. De håper tvillingene vil konfirmere seg i kirken, men innrømmer at de allerede gruer seg litt for hvordan barna vil bli møtt om de velger kristen konfirmasjon.

– Vi håper og tror det går fint, men vi er redde for at barna skal bli hengt ut eller bli møtt av en prest som ikke ønsker å konfirmere barn av homofile foreldre. Vi ble ekstra sjokkert på dåpssamtalen fordi vi trodde dette var holdninger som ikke lenger eksisterte, men der tok vi feil.

Én vil ikke døpe

En undersøkelse Aftenbladet har gjennomført, bekrefter inntrykket. 35 prosent av prestene i Stavanger bispedømme har svart på undersøkelsen. Én prest svarer at han ikke døper barn av homofile. Dette er ikke den samme presten som Tine og Maren møtte.

Her kan du lese mer om hva prestene svarer i undersøkelsen: Flertallet vil ikke vie homofile

I dag bor paret på Klepp. Møtet i kirken på Jæren var en av grunnene til at de valgte å flytte.

Aftenbladet har snakket med presten som møtte Maren og Tine til dåpssamtale. Han ønsker ikke å la seg intervjue om saken. Presten jobber ikke som prest i Den norske kirke i dag.

— Alle barn er velkomne

Alle barn er velkomne, uansett hvilken samlivsform foreldrene har, sier prost i Jæren prosti, Kjell Børge Tjemsland.

Prosten kjenner ikke til episoden tvillingforeldrene forteller om til Aftenbladet.

— Det er leit at de har opplevd møtet med kirken slik. Jeg beklager at de fikk en negativ opplevelse. Alle skal være velkomne med sine barn, sier Tjemsland.

Ingen barn skal nektes så bli døpt, uansett hvilken samlivsform foreldrene har

Han legger til at kirken nettopp er opptatt av at barn skal døpes og få opplæring i den kristne tro.

— Trosopplæring er jo noe vi satser på i folkekirken. Ingen barn skal nektes så bli døpt, uansett hvilken samlivsform foreldrene har. Det er viktig for oss at alle mennesker møtes med største respekt i deres gode ønske om å døpe sine barn, sier prosten.