Etter 35 millioner i utbetalinger, var det plutselig stopp i de norske pengeoverføringene til Foundation For Co-Existence (FCE), som arbeider med fredsspørsmål på Sri Lanka i 2009. Etter tips til myndighetene og skriverier i lokal presse, ble direktør Kumar Rupesinghe i organisasjonen anklaget for å stikke penger i egen lomme.

Forholdet er ikke bevist rettslig, og nå har Rupesinghe forsøkt å reise et erstatningskrav mot norske myndigheter. Lovene på Sri Lanka gjør at man da må føre opp involverte enkeltpersoner i søksmålet, og Rupesinghe saksøkte dermed tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre, tidligere utviklingsminister Erik Solheim og åtte andre personer med tilknytning til utenrikstjenesten.

Saken startet med én dag nå i februar, men retten tok pause til april etter at det ble klart at Norge har påberopt diplomatisk immunitet for alle involverte nordmenn i saken.

Immunitet

— Alle de saksøkte har etter folkeretten immunitet mot søksmål i Sri Lanka. Begrunnelsen for dette er at de saksøkte har vært involvert i kapasitet av de stillinger de innehar eller har innehatt, som diplomater akkreditert til Sri Lanka, eller som representanter for den norske stat. Det er et helt sentralt prinsipp for mellomstatlig og diplomatisk samkvem at statene og deres representanter ikke skal underlegges andre staters domstoler, sier Hege T. Magnus ved Utviklingsministerens kommunikasjonsenhet.

Rupesinghes norske advokat, Andres Galtung, mener at UD på denne måten ødelegger muligheten for å forfølge en tvist rettslig, og reagerer også på det han mener er mangel på vilje til reelle forhandlinger i saken.

UD mener Rupesinghe har saksøkt feil personer.

Saken kommer i kjølvannet av en betent prosess, der Norges involvering i forsøk på fredsprosesser på Sri Lanka har møtt mye kritikk i landet. Nettopp Foundation For Co-Existence var en viktig støttespiller for Norge gjennom mange år.

Mistanker om korrupsjon

— Hvorfor brøt dere samarbeidet?

— Utenriksdepartementet så seg nødt til å heve kontrakten med FCE om tilskudd til et prosjekt på Sri Lanka da FCE hverken leverte tilfredsstillende dokumentasjon på bruken av de tildelte prosjektmidlene, eller ønsket å samarbeide om å fremskaffe slik dokumentasjon. Det norske regelverket om nulltoleranse for korrupsjon i bistanden er helt klar på at all utbetaling av bistand skal stanses når det ikke foreligger tilfredsstillende dokumentasjon på bruk av tildelte midler, sier Hege T. Magnus.

Andreas Galtung medgir at regnskapene ikke tilfredsstilte norske krav til rapporteringsstandard.

— Men må de det i et land som Sri Lanka? Og hvorfor nøyer man seg ikke med å heve samarbeidet for fremtiden? Saken nå handler mest om midlene som gjenstod for de seks siste månedene før samarbeidet ble brutt, sier han.

- Grotesk

Britiske myndigheter etterbetalte sin del, noe Norge altså ikke gjør.

Galtung og hans klient reagerer også på behandlingen av en granskningsrapport utført av KPMG. Rapporten er på 165 sider, og utgjør en sentral del av grunnlaget for kritikken mot organisasjonen. Men så godt som hele innholdet i den 165 sider lange rapporten er sladdet.

— Han får jo ikke lese hva han skal ha gjort galt. Slik behandler man ikke folk. Jeg mener sladdingen av rapporten som angår ham, er grotesk, sier Galtung.