Norge foreløpig ikke på Trumps liste over toll-unntak

USAs president Donald Trumps nye toll på stål og aluminium er trådt i kraft. På listen over unntakene står blant annet Canada, Mexico og EU, men ikke Norge.

– Tollen på stål og aluminium er unntatt disse landene fram til 1. mai 2018, opplyser Det hvite hus i en uttalelse og lister opp EU-landene, Argentina, Australia, Brasil, Canada, Mexico og Sør-Korea.

Trump har varslet en ekstratoll på 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium. De nye tollsatsene trådte i kraft klokka 5 norsk tid, men Trump har tidligere eksplisitt åpnet for å gi unntak for allierte.

Etter det NTB erfarer, hadde flere av statslederne som deltok på EU-toppmøtet i Brussel torsdag kveld, ikke fått en offisiell bekreftelse på at EU-landene var unntatt tollen. De skulle egentlig diskutere saken på kvelden, men valgte å utsette det til fredag fordi situasjonen var uklar.

Norge mangler

På listen over unntakene er ikke Norge å finne. Norge er ikke omfattet av EUs felles handelspolitikk og står dermed alene i samtalene med amerikanerne.

President Trumps handelsrepresentant Robert Lighthizer kunngjorde torsdag at tollen skulle settes på pause for de nevnte landene, samt «Europa». Natt til fredag norsk tid kom uttalelsen hvor EU-landene var listet opp, men ikke Norge.

Norge vil snarlig ta kontakt med amerikanske myndigheter, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) torsdag kveld, få timer før Det hvite hus kunngjorde listen med unntak.

– Fra norsk side har vi vært tydelige overfor amerikanske myndigheter på at vi forventer likebehandling for Norge i denne saken, sa hun.

– Ikke rettet mot Norge

For en uke siden meldte VG at Norge trolig ville få unntak fra straffetollen.

– Forslaget er ikke rettet mot Norge, sa en kilde med innsyn i den amerikanske administrasjonens arbeid med tollregimet.

En av grunnene til at også Norge kan få unntak, skal være det tette forholdet mellom landene. I tillegg er den norske eksporten av stål og aluminium til USA ubetydelig.

Hydro er omtrent alene som norsk eksportør til USA av disse metallene, og den direkte eksporten av aluminium er verdsatt til om lag 80 millioner kroner årlig, får VG opplyst.

Les også: