LÆRDALSØYRI: Under besøket på Lærdal sjukehus møtte hun dessuten kriseledelsen for å bli oppdatert på situasjonen, før hun skulle få se brannruinene med egne øyne.

Hun sier hun er forberedt på sterke møter med brannens herjinger.

– Det blir nok mye sterkere å være på stedet. Jeg har jo sett bilder i mediene, men på brannstedet er det lukt— og synsinntrykk som bildene ikke klarer å formidle, sa statsminister Erna Solberg til NTB mandag morgen.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) er også med på reisen.

Solberg lover at staten og regjeringen vil bidra økonomisk til gjenoppbyggingen av Lærdalsøyri, men vil ikke være konkret allerede nå på hvilke størrelser det er snakk om. Hun ber kommunen kartlegge behov og koordinere en tilbakemelding om dette gjennom fylkesmannen.

Tilbyr husrom og klær

Ordfører i Lærdal, Jan Geir Solheim, forteller hvordan mange lærdøler har stilt opp for å hjelpe.

– Det er mange som tilbyr husrom og lagerplass til dem som er rammet. Mange har kommet med klær som de evakuerte kan få, og det er både lokale og folk fra nabokommunene som kommer med hjelp, sier Solheim til NTB.

Han forteller at det fortsatt ikke er trygt å ferdes mange steder.

– Oppe i fjellsiden blusset brannen opp et par ganger i løpet av natten. Nede i sentrum er det mindre fare for spredning nå, men det er fortsatt mange løse gjenstander som kan fly rundt i den kraftige vinden, sier ordføreren.

Det ser ut til at folk kan komme inn i området som fortsatt er evakuert i løpet av dagen, men det er det politiet som bestemmer.

– Vi har fortsatt ikke full oversikt over skadene. Flere av husene som ikke har brent ned, kan ha store vann— og røykskader som gjør dem ubeboelige, sier han videre.

23 hus har brent ned til grunnen. 16 av disse er bolighus. 400 husstander mangler fortsatt strøm, men mobildekningen er delvis tilbake og det er satt opp gratis trådløst nett i Lærdal.

Takker for innsatsen

Statsministeren sier voldsomt mange bidro til å begrense skadeomfanget og hjelpe dem som ble rammet.

– Det er viktig for meg å takke alle de som gjorde en innsats for at brannkatastrofen ikke ble en menneskelig katastrofe, ved tap av menneskeliv. Brannen hadde en eksplosjonsartet utvikling, sier hun.

– Denne katastrofen har fått Norge til å vise seg fra sin beste side. Alle trår til når det trengs, sa hun.

Under besøket i Lærdal vil statsministeren også treffe skoleelever og barnehagebarn sammen med ordfører Solheim.

Solberg skal også treffe dem som har stått midt oppi arbeidet med å slukke brannen, redningsmannskap og frivillige på brannstasjonen.

– Det er viktig for oss på bli sett nå, sa ordføreren da han møtte Solberg mandag morgen.

Lover å bidra

Solberg gjentar sitt løfte om at staten og regjeringen vil bidra økonomisk til gjenoppbyggingen av Lærdalsøyri, men vil ikke være konkret allerede nå på hvilke størrelser det er snakk om. Hun ber kommunen kartlegge behov og koordinere en tilbakemelding om dette gjennom fylkesmannen.

Like viktig, poengterer statsministeren, er det å ivareta de som er berørt.

– Noen familier har mistet alt de eier, mens andre først og fremst har lidd et store følelsesmessig tap. Det er mange som vil trenger hjelp en god stund framover for å bearbeide disse opplevelsene. Derfor er viktig at vi fortsatt trekker veksler på de ressursene nabokommunene har stilt til rådighet, for eksempel når det gjelder samtaler, sier hun.