BAGDAD: Ali Hassan al-Majid fikk tidligere i måneden sin fjerde dødsdom, etter å ha blitt funnet skyldig i å ha beordret gassangrepet mot den kurdiske byen Halabja i 1988. Over 5.000 mennesker ble drept i angrepet mot Halabja, flertallet av dem kvinner og barn.

Norsk vitne

Blant dem som vitnet under rettssaken mot «kjemiske Ali» var den norske journalisten Astor Larsen.

Larsen, som da arbeidet for Klassekampen, var blant de første utenlandske journalistene som tok seg inn i den kurdiske landsbyen, der hele familier lå døde i gatene.

— Ingen av de døde hadde spor etter å ha blitt skutt eller bombet, fortalte Larsen under rettssaken.

Blant ofrene i Halabja var også irakiske regjeringssoldater, og Al-Majid stilte under rettssaken spørsmål ved hvordan man kunne være så sikre på at det var Irak og ikke Iran som sto bak angrepet. De to landene lå da i krig.

Folkemord

Det var angrepet mot Halabja som ga Hassan al-Majid tilnavnet «Kjemiske Ali» og som ga ham en plass høyt oppe på lista over ettersøkte irakere etter den amerikanske invasjonen i 2003. Noen få måneder senere ble han pågrepet på en bondegård nord for Bagdad.

«Kjemiske Ali» hadde også fått en dødsdom for folkemord i forbindelse med Saddam Husseins felttog mot kurderne på slutten av 1980-tallet, der hundrevis av landsbyer ble svidd av og titusenvis av sivile ble jaget bort.

Også for rollen han spilte da et sjiamuslimsk opprør ble slått ned i Sør-Irak etter Golfkrigen i 1991 ble han dømt til døden, og det samme mente dommerne at han fortjente for sin medvirkning til drap på flere titalls sjiamuslimer i Sadr-delen av Bagdad i 1999. Innenriksminister

Al-Majid var formelt innenriksminister i Saddam Husseins siste regjering, og han kom i likhet med Saddam selv fra byen Tikrit i Nord-Irak.

Opprinnelig skulle «kjemiske Ali» ha vært henrettet alt i oktober 2007, men juridisk tautrekking og religiøse og politiske hensyn resulterte i flere utsettelser. Mandag ble imidlertid dødsdommen mot 66-åringen fullbyrdet.

— Den dømte Ali Hassan al-Majid ble i dag henrettet ved henging, het det i en kunngjøring fra den irakiske regjeringen.