Romrakett eksploderte i Florida

Romraketten Falcon 9 eksploderte under en testskyting fra Cape Canaveral i USA torsdag. Ingen personer kom til skade.

Publisert: Publisert:

Svart røyk stiger opp etter at SpaceX-raketten eksploderte i Cape Canaveral i Florida. Foto: NASA TV / Handout via Reuters / NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

CAPE CANAVERAL: Raketten, som var ubemannet, tilhører romprosjektet SpaceX og eksploderte ved det privateide selskapets base i Florida torsdag morgen.

Det var ingen personer på utskytingsplattformen da den eksploderte, og ingen ble skadd, opplyser SpaceX i en uttalelse.

Bygninger flere kilometer unna ristet som følge av det kraftige smellet, og det fulgte en rekke eksplosjoner i flere minutter senere, melder AP. Bilder viser store mengder svart røyk som stiger opp fra området.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA opplyser at SpaceX holdt på med en testskyting av en rakett da den eksploderte torsdag morgen lokal tid.

– Skulle frakte utstyr for Facebook

Den neste oppskytingen av en Falcon 9-rakett skulle etter planen ikke skje før lørdag. Årsaken til torsdagens eksplosjonen er ikke kjent.

Falcon 9-raketten skulle etter planen sende opp kommunikasjonssatellitten Amos 6 som Facebook skulle bruke for å øke internettilgangen i Afrika, ifølge avisen Orlando Sentinel.

Nødetatene har sendt ut melding på Twitter om at eksplosjonen ikke utgjør noen fare for folk i nærheten.

Mål om Mars

Elon Musks SpaceX er blant de private selskapene som jobber med nye romskip som har som mål å frakte astronauter til Den internasjonale romstasjonen (ISS) så tidlig som 2017. Målet med Musks romfartsselskap er også å utvikle raketter som kan brukes gang på gang. Med dagens teknologi må rester av brukte raketter kasseres, noe som hvert år fører til tap av millioner av dollar for industrien.

SpaceX' mål er å sende av gårde en ubemannet romkapsel til Mars om to år og lande den på vår naboplanet. På sikt ønsker Musk å bidra til etablering av en bosetting på Mars.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.