Danskene kan igjen gå på nattklubb. Munnbindet kan skrotes. Fra 1. februar regnes ikke lenger covid-19 som en samfunnskritisk sykdom hos våre naboer i sør (se fakta).

Derfor har den danske regjeringen lettet på alle restriksjoner, som et av de første landene i Europa. Det eneste som gjenstår, er innreisetesting for dem uten koronapass. I tillegg er det regler for hva man skal gjøre når man blir smittet.

Smittetallene i Danmark er fortsatt mye høyere enn i Norge. Statens Serum Institut, som er danskenes folkehelseinstitutt, mener likevel de ser en positiv utvikling.

Danmark åpner opp igjen tirsdag. De regner ikke lenger covid-19 som en samfunnskritisk sykdom, selv om smittetallene er skyhøye. Foto: Morten Uglum

Supergod timing

Tyra Grove Krause er faglig direktør ved Statens Serum Institut. Hun sier til nyhetsbyrået Ritzau at de mener smittekurven har toppet seg i København-området.

– Mye tyder på at smitten har nådd toppen i de områdene hvor den har vært mest uttalt. I hovedstaden og Region Sjælland så vi allerede i slutten av forrige uke fallende smittetall, særlig blant skolebarn, sier hun til byrået.

– Så det er supergod timing med hensyn til at restriksjonene lettes.

Krause sa alt før jul at hun forventet at smitten ville komme som en stor bølge i januar, og at det ville toppe seg rundt månedsskiftet.

Helseminister Magnus Heunicke sa tirsdag at kontakttallet var 1, og at det er tegn til at epidemien «har toppet» i Region Sjælland og Hovedstaden. «Dog stadig usikkert», understreker han.

Færre intensivpasienter enn Norge

Krause forventer at smitten vil fortsette å stige i andre deler av Danmark. Hun er spesielt opptatt av at man fortsatt må prøve å beskytte eldre på sykehjem. Derfor vil det trolig være krav om munnbind og avstand når man er på sykehjem.

Danmark registrerte over 42.000 nye smittetilfeller tirsdag og hadde over 1000 innlagte med koronasmitte. Men mange av disse er innlagt med, og ikke på grunn av, koronasmitten.

Danmark hadde samtidig færre intensivpasienter med korona enn Norge. I Danmark var det 28 på intensivavdeling mandag, mot 47 i Norge.

– Mitt blikk er på de alvorlig syke. Jeg sitter og ser på tall for innlagte på intensivavdelinger, som for øvrig er falt og falt og er helt utrolig lavt, sier Danmarks helsedirektør Søren Brostrøm til dansk TV2.

FHI tror Norge er noen uker unna smittetoppen

Det norske Folkehelseinstituttet mener det er for tidlig å konkludere med at vi også i Norge kan ha nådd smittetoppen.

– Vi regner med at epidemien vil vokse raskt noen uker til, skriver overlege Preben Aavitsland i en e-post til Aftenposten.

I Oslo har man sett at noen av de bydelene som over tid har hatt høyest smittetrykk, ikke lenger har det høyeste smittetrykket. Nå er det bydeler som Østensjø, Vestre Aker og Nordre Aker som har hatt mest smitte de siste 14 dagene.

Det trenger ikke å bety at man har nådd en smittetopp i bydeler som Søndre Nordstrand, Grorud og Stovner.

– Endringer i enkeltkommuner eller bydeler kan også være påvirket av endringer i tilgang til PCR-testing, skriver Aavitsland.

Danmark har vært i verdenstoppen i testing. Folk blir fortsatt bedt om å teste seg ved symptomer. Foto: Morten Uglum

Advarer mot å kutte beredskapen

Selv om danskene gleder seg over at koronapass, avstandsregler og forbud forsvinner, kommer tre anerkjente eksperter med en advarsel.

De mener at folk ikke bør tenke at pandemien er over for godt.

– Epidemien er ikke slutt. Den har bare endret karakter for en stund, skriver legene Ida Donkin, Jens Lundgren og Lars Østergaard i Berlingske.

Lundgren og Østergaard er begge professorer i infeksjonsmedisin og har vært flittig brukt som kommentatorer i koronapandemien. Donkin er gynekolog, medlem av helsetjenestenes etiske råd og skriver jevnlig i Berlingske.

De minner om at:

  • Danmark er i verdenstoppen i vaksinering. Men vaksinasjonsraten i andre deler av verden er lav. Derfor kan det oppstå nye mutasjoner.

  • Vi vet ikke hvor lenge immuniteten etter omikronsmitte varer.

  • Det er lett å komme bakpå hvis man tror at pandemien er helt over.

– Vi må ikke gjenta feilen fra de to siste årene og allerede nå snakke om koronaviruset i fortid, skriver de.

De mener det må investeres mer i forskning samt finjustere teststrategien slik at man kan holde samfunnsmaskineriet i gang om det kommer nye bølger. De mener også at det må opprettholdes en beredskap slik at man raskt kan handle ved nye bølger. Sykehusene må organisere seg slik at de er forberedt på neste vinter.

– Vi må ikke igjen la oss overrumple av nye varianter eller overse fall i befolkningsimmuniteten. Akkurat her og nå går vi mot lysere tider, og det må og skal vi ikke glemme å nyte, skriver de tre legene.