Alle løslatt etter gisselaksjon på buss i Ukraina

Mannen som tok gisler på en buss i den ukrainske byen Lutsk, er pågrepet, opplyser ukrainsk politi. Alle gislene er uskadde.

Publisert:
  • NTB-AP-AFP

13 personer ble tatt som gisler da en væpnet mann kapret en buss i Lutsk nordvest i Ukraina tirsdag morgen.

Kapreren skal ha løsnet skudd mot politiet to ganger, og han skal også ha kastet en granat som ikke eksploderte.

– Gislene er fri! Mannen som tok gislene og holdt dem på en buss i Lutsk, har blitt pågrepet, opplyste det ukrainske innenriksdepartementet tirsdag kveld.

Mannen skal ha vært bevæpnet med et Kalashnikov-gevær, en pistol og en granat, ifølge ukrainske myndigheter.

Kritiserte systemet

Politiet har identifisert kapreren som Maksim Krivosj (44). Han er født i Russland, er dømt to ganger tidligere og har tilbrakt rundt ti år i fengsel.

I sosiale medier har mannen uttrykt frustrasjon over «systemet i Ukraina».

En Twitter-konto som antas å ha blitt brukt av Krivosj, har blant annet krevd at høytstående embetsmenn og geistlige må erklære at de er terrorister.

Mannen skal ifølge lokale medier ha skrevet en bok som heter «Filosofien til en kriminell», og det er antatt at han har psykiske lidelser.

Oppfordret til å se film

Det sirkulerer også en video av den antatte gjerningsmannen i sosiale medier. I meldingen, hvor mannen holder et våpen, sier han at man ikke kan stole på systemet.

Han oppfordrer også alle til å se den amerikanske dokumentarfilmen «Earthlings» fra 2005.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj postet tirsdag kveld en video på sin Facebook-side der han gjentok kaprerens oppfordring om å se filmen, i det som blir sett på som et ønske om å etterkomme et av kravene Krivosj stilte.

Dokumentaren er en kritisk framstilling av menneskers behandling av dyr. Etter at gisseldramaet var over, slettet Zelenskyj posten der han oppfordret til å se filmen.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Ukraina