Aftenposten.no viste tidligere denne uken hvordan Frøken Norge-nettstedet Froken.no oppfordret missedeltakerne til å legge ut bikinibilder til publikumsavstemningen «Beach Girl».

Les også: — Tjener store penger på at jenter kler av seg på nett

Flere av jentene var under 18 år, og deltakerne hadde ikke fått informasjon om hva nettpublisering innebærer.

Dette fikk Medietilsynet til å kritisere nettsiden:

— Arrangørene har et viktig ansvar, og de burde ha informert jentene bedre på forhånd. [...]At arrangørene tjener penger på denne nettsiden er et vesentlig poeng, sa rådgiver i Medietilsynet, Thomas Hepsø til Aftenposten.no.

Les Fædrelandsvennens leder om saken: På utstilling

Nå lover Frøken Norge-arrangørene en opprydding i rutinene rundt nettkonkurransene.

Tar kritikken på alvor Bjørn Engberg står bak nettsiden Froken.no, og er styreleder i Froken.no AS, hvor blant andre Geir Hamnes er styremedlem.

De har nå mottatt et brev fra Datatilsynet, som krever en redegjørelse om blant annet behandling av personopplysninger.

— Vi ønsker det beste for jentene, og har ikke noe ønske om at de skal misbrukes. Men bikini er en naturlig del av missekonkurranser, så det kommer vi ikke til å slutte med, sier Engberg til Aftenposten.no .

Han tar kritikken fra Medietilsynet på alvor, selv om han mener at kontroll av absolutt alt jentene legger ut, ikke lar seg gjennomføre.

Fremover vil Frøken Norge jobbe med to problemstillinger:

— Det ene er om vi kan få til en godkjenning fra foresatte for Frøken Norge-deltakere under 18 år. Det andre er å forbedre informasjonen om bildebruk på nettet til deltakerne, forteller Engberg.

Les også: Rekordmange sørlandsjenter vil bli Frøken Norge

- Kun med foreldrenes aksept Blant profesjonelle modellbyrå er det vanlig å legge sine klienters profiler ut på nett, slik at potensielle kunder kan se etter modeller.

Men fullt navn brukes aldri, og bikinibilder er sjeldent.

— For modellenes sikkerhet bruker vi alltid bare fornavn. Men vi ønsker jo heller ikke at kunder skal kontakte modellene direkte, vi driver jo dette som en profesjonell business, forteller Alexandra Bothorp, booker i modellbyrået Hearbreak/Pholk.

— Våre modeller har aldri vært plaget, og bildene på nett har ikke blitt misbrukt. I så fall måtte det være klassekamerater eller andre kjente som tullet litt med dem! sier Eivor Øvrebø, daglig leder i Team Modeller.

Begge byråene understreker at de aldri registrerer mindreårige modeller uten foreldrenes samtykke.

Når det gjelder nakenhet, bestemmer myndige modeller selv hva de vil ha i profilen på nett, mens de under 18 bare i spesielle tilfeller bruker lettkledde bilder, og da med foreldrenes samtykke.

— Vi vil helst ikke gjøre det, men noen er så populære at bildene bør med. Men kun med foreldrenes aksept, påpeker Øvrebø.