OSLO: Sukkerforbudet vil gi sukkerhunger, mener hun.

– Jeg synes vi skal vokte oss for å ta frykten for sukkeret for langt. Hvis vi forbyr vanlige matvarer med sukker, får barna et unaturlig forhold til matvarene, sier Jeanette Roede til NRK.

Nye retningslinjer Roede, som er daglig leder i Grete Roede AS, tror barna bare vil få enda mer lyst på for eksempel fruktyoghurt dersom de ikke får lov til å spise det.

Ifølge NRK har over 90 prosent av de private barnehagene tatt grep for å redusere sukkernivået. Det er en undersøkelse blant over 1.100 barnehager utført av barnehage.no, som viser dette.

I september 2007 fikk barnehagene nye retningslinjer for mat og måltider. Ansatte i barnehagene har etterlyst gode verktøy og pedagogisk materiell for lettere å kunne jobbe systematisk med mat og måltider til barna. Nå får de det de har bedt om, melder Helsedirektoratet.

– Gjør mye bra – Mange barnehager gjør allerede mye bra. Vi håper at det nye materiellet skal inspirere og motivere enda flere til å arbeide for gode måltider, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad.

Materiellpakken, som Helsedirektoratet har utviklet i samarbeid med Kunnskapsdepartementet, inneholder et veiledningshefte med råd, tips og oppskrifter, plakater og postkort. Verktøyet skal gi barnehagepersonell råd og tips om hvordan de kan følge retningslinjene for mat og måltider.