Gilbert og Fosse nominert til journalistpris

Gaza-legene Mads Gilbert og Erik Fosse er nominert til Den store journalistprisen. Lite fornuftig, mener generalsekretæren i Norsk Journalistlag.

Publisert: Publisert:

NOMINERT: Norwac-legene Mads Gilbert (til venstre) og Erik Fosse er nominert til Den store journalistprisen. Foto: Scanpix

  • Erlend Olsbu
Denne artikkelen er over 11 år gammel

OSLO: Den store journalistprisen er en av de fremste utmerkelsene for god journalistikk her i landet. Prisen har blitt delt ut siden 1991. I år er legene Erik Fosse og Mads Gilbert blant de nominert til prisen.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier til Nordlys at han er overrasket over nominasjonen.

Etter det avisen kjenner til er det NRK-profilen Hans-Wilhelm Steinfeld som har nominert Fosse og Gilbert. Selv ønsker han ikke å kommentere nomineringen.

Øyenvitner

Prisen deles ut under Nordiske Mediedager i Bergen i mai. Generalsekretær i Norsk Journalistlag, Jahn-Arne Olsen, er kritisk til nominasjonen.

— Jeg syns ikke nominasjonen er spesielt fornuftig. De to spilte ikke rollen som journalister, men som øyenvitner eller kilder, sier Olsen som poengterer at han har stor respekt for jobben Gilbert og Fosse gjorde i Gaza.

— De var der som leger og rapporterte det de så, og den jobben har jeg respekt for. Men det er viktig å skille mellom øyenvitner, kilde og journalister, mener Olsen som gjerne ser at de to får andre utmerkelser.

Fritt Ords Honnør

Fosse og Gilbert ble onsdag tildelt Fritt Ords Honnør for sin innsats. Den skal overrekkes 24. februar i Fritt Ords lokaler i Oslo.

Gilbert selv setter pris på nominasjonen til Den store journalistprisen, men ser ikke på seg selv som journalist.

— Jeg ser på dette som at Erik Fosse og jeg står som symboler på ytringsfriheten og pressefriheten. Det er oppløftende at så mange røster i norsk presse reagerer på at regimet i Israel forsøkte å nekte pressen adgang til Gaza under krigføringen, sier han.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.