Tvillinger på sju måneder påkjørt etter at bevæpnet mann kapret ambu­lanse

En bevæpnet mann kapret en ambulanse på Torshov i Oslo tirsdag formiddag. Politiet har bevæpnet alle mannskaper i letingen etter en kvinne som er involvert.

– Vi har kontroll på en ambulanse som ble stjålet av en bevæpnet mann. Det ble avfyrt skudd for å stanse gjerningsmannen, han er ikke kritisk skadd, skrev politiet på Twitter klokken 13.02.

Ifølge Aftenposten skal gjerningspersonen være skallet og iført militærgrønn bukse og kamuflasjejakke. Politiet opplyser at han er i 30-årene.

Ambulansen ble stjålet fra Rosenhoff på Torshov litt etter klokka 12.30. Politiet stoppet den stjålne ambulansen i Krebs gate snaue kvarteret etter.

Trafikkulykke

Ambulansen var tilkalt i forbindelse med en trafikkulykke der en bil havnet på taket. Mannen i bilen var ikke interessert i assistanse og kapret istedenfor ambulansen. Han skal ha siktet på folk som var i nærheten da han kom ut av bilvraket.

Ifølge innsatsleder Erik Hestvik måtte politiet avfyre flere skudd mot den kaprede ambulansen før sjåføren ble pågrepet. Ingen ble truffet, heller ikke mannen i bilen.

– En person har unndratt seg politiet med stor iver og motivasjon, men han har vi kontroll på. Vi har beslaglagt et våpen som tilhører gjerningsmannen, sa Hestvik.

Ifølge Hestvik er det ingenting som tyder på at hendelsen er terrorrelatert,

Ved 15-tiden opplyser Oslo politidistrikt at alle mannskaper i distriktet nå er bevæpnet. Det gjelder også politiet i Drammen. Politiet har også etablert væpnet kontroll på E18 og sperret av den ene kjørebanen i retning Drammen mellom Asker og Liertoppen, skriver Drammens Tidende.

Lettere skadd

En kvinne med barnevogn og et eldre ektepar ble påkjørt eller måtte hoppe unna ved Sandaker Senter. Kvinnen og barna er kjørt til sykehus, opplyser politiet.

Oslo universitetssykehus opplyser at begge tvillingene er lettere skadd etter påkjørselen. To pårørende er fysisk uskadd.

Ambulansen på Torshov ble kapret av en person med skytevåpen, ifølge medievakten ved Oslo universitetssykehus.

Kapret av bevæpnet person

– De tre ansatte i ambulansen er fysisk uskadd, men de er selvfølgelig sterkt berørt av hendelsen. De blir fulgt opp av kolleger, sier medievakt Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus til NTB.

Bayer opplyser at en annen ambulanse også var involvert i hendelsen, men heller ikke de to ansatte i denne ambulansen er fysisk skadd.

Ambulansen ble fulgt av AMK-sentralen slik at den kunne fysisk stoppes.

Leter etter navngitt kvinne

Politiet leter nå etter en kvinne de vet navnet på, og som har en relasjon til den pågrepne mannen. Hun skal ha vært involvert i den opprinnelige ulykken.

– Den pågrepne mannen var bevæpnet, så det kan ikke utelukkes at kvinnen også har våpen. Det er ikke noe nå som tilsier at hun er farlig for omgivelsene sine, men vi kan ikke utelukke at hun kan være det dersom hun blir presset. Derfor oppfordrer vi publikum til å ta kontakt dersom de ser henne, sier operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til NTB.

Kvinnen blir beskrevet som lys i huden, 165 centimeter høy, litt krøllete brunt hår, iført sort jakke, og hun ser ruset ut. Kvinnen er sist observert på Rosenhoff.

Politiet satte i gang en aksjon i Vogts gate i forbindelse med letingen etter kvinnen. Både mannen og kvinnen er kjenninger av politiet.

PST vurderer situasjonen

– PST er orientert om hendelsen og bistår Oslo politidistrikt. I tillegg gjør vi fortløpende vurderinger for å kartlegge hvorvidt denne hendelsen påvirker trusselbildet, sier seniorrådgiver Anett Aamot i PST til NRK.

Også Justisdepartementet følger situasjonen nøye, opplyser departementet på Twitter.

Krasjet

Et vitne på stedet sier til VG at politiet krasjet inn i ambulansen.

– Hundepatruljen og to-tre andre patruljer begynte å skyte mot ambulansen, sier vitnet som selv var ute og kjørte på Torshov. Han forteller at folk dukket bak bilene.

– Tre-fire politibiler krasjet inn ambulansen, sier han og legger til at tre politibiler ser ut til å være totalskadd.

Elever på Lilleborg skole, som ligger like ved åstedet, ble holdt innendørs på grunn av den uavklarte situasjonen. I løpet av ettermiddagen fikk de lov til å forlate stedet etter å ha blitt hentet av foreldre.

Også flere andre barnehager i området holdt barna innendørs.